NU TOATE FLORILE DE MĂR DEVIN MERE

Dar vă îndemn, fraților, să sporiţi mai mult în ea.
1 Tesaloniceni 4:10

În a doua parte a lunii aprilie sau prima parte a lunii mai, un măr mare, matur, va produce, estimativ, un număr de flori între 50.000 şi 100.000. Din moment ce florile de măr nu pot fi fertilizate de polen din aceeaşi specie, şansele ca ele să fie polenizate cu tipul corect de polen sunt mici. Pentru a complica şi mai mult problema, albinele trebuie să polenizeze florile într-o perioadă de trei-patru ore, când floarea produce polen.

Deci, 65-75% dintre flori rămân nepolenizate. Apoi, cele mai multe dintre florile polenizate cad, pentru că au fost polenizate cu polen de la același pom, lăsând cam 5% din florile pe care le-a avut pomul la început, fertile şi gata să dea roade. Dar dacă toate acestea ating maturitatea, un copac poate produce până la şaizeci de baniţe de mere.

Fructul creşte repede, şi în cinci sau şase săptămâni, a atins diametrul de aproape 2,5 cm. Unele fructe sunt subalimentate şi cad din copac în ceea ce se numeşte „căderea de iunie”. Creşterea iniţială a unui măr este prin diviziune celulară; apoi celulele încep să crească în mărime.

Aerul spaţiază celulele, rezultând un măr matur, care este în cea mai mare parte apă şi aer. Merele se maturizează cu o lună înainte de a fi culese, dar îşi dezvoltă culoarea în acea ultimă lună. După aceea, celulele încetează să mai funcţioneze şi dacă nu este cules, mărul îşi pierde calitatea şi gustul.

Un măr, deci, are o viaţă foarte nesigură. Poate să nu se dezvolte niciodată şi, dacă o face, trebuie să fie cules atunci când este copt, altfel îşi pierde prospeţimea şi aroma.

Biserica lui Dumnezeu poate fi asemănată cu un măr mare, din care fiecare fruct poate atinge coacere deplină, maturitate totală. Nimic nu se petrece la întâmplare în viaţa unei persoane tinere sau în vârstă care lasă ca Duhul Sfânt să lucreze în viaţa sa. Supus întotdeauna lui Hristos, încrezându-se întotdeauna în El, ea va „spori din ce în ce mai mult”. Şi va fi gata pentru seceriş când Isus va veni să-şi ia pe ai Săi.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video