PURTĂTORII DE CLOPOTE

Noi rătăceam cu toţii ca nişte oi, fiecare își vedea de drumul lui, dar Domnul a făcut să cadă asupra lui nelegiuirea noastră a tuturor.
Isaia 53:6

În timpul primăverii, vacile se luptă unele cu altele până când una iese victorioasă asupra tuturor celorlalte din cireadă. În Norvegia, fermierul priveşte atent această luptă. Imediat ce a fost stabilită câştigătoarea, el atârnă repede un clopot în jurul gâtului ei. Din acel moment, „vaca cu clopot” este conducătorul necontestat al cirezii. Dacă vaca cu clopot este vândută sau moare, fermierul, pur şi simplu, atârnă clopotul de gâtul alteia şi toate vacile îşi transferă ascultarea către acest nou conducător, pentru că au învătat să asocieze conducătorul cu clopotul.

În Elveţia, fermierii de pe Valea Ronului îşi aduc vacile cu clopot la un iarmaroc, unde sunt susţinute concursuri pentru a se decide care este „regina” tuturor vacilor de frunte.

Poate cel mai bun exemplu de ascultare a animalelor faţă de conducătorul lor este cel demonstrat de oi. La fermele mari de oi, toate oile pot fi controlate de un foarte mic număr de oi conducătoare numite „clopotari”. Clopotarul este, pur şi simplu, o oaie dotată cu ceva mai multă siguranță de sine. Când o astfel de oaie este introdusă în turmă, întreaga turmă o acceptă imediat pe post de conducător. Unchiul meu a fost păstor în Wyoming, unde foloseau deseori o oaie neagră ca oaie conducător. Era mai uşor astfel să se ţină în evidenţă oile conducătoare, pentru că restul turmei erau albe.

Turma îşi urma clopotarul indiferent unde acesta o conducea. Când venea sezonul de export, clopotarul îşi conducea turma în camioanele care aşteptau şi sărea înăuntru. Oile o urmau imediat. Când camionul se umplea, fermierul semnaliza oii cu clopot, care sărea afară, înainte ca celelalte să-şi dea seama ce se întâmplă.

Fiinţele omeneşti, ca şi oile, sunt uşor de dus în rătăcire. Dar putem avea deplină încredere dacă conducătorul nostru este Isus, care ne-a avertizat să ne ferim de profeţi mincinoşi care vin la noi „îmbrăcaţi în haine de oaie” (Matei 7:15).

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video