PINII CU CONURI ŢEPOASE

Un copac şi tot are nădejde: căci când este tăiat, odrăsleşte din nou şi iar dă lăstari.
Iov 14:7

Metusalah este cel mai bătrân copac, dar un alt copac, Patriarhul, are cea mai mare circumferinţă. Ei sunt cele mai bătrâne fiinţe de pe pământ în viaţă, nişte pini cu conuri ţepoase, care cresc în munţii din vestul Statelor Unite. Unii dintre aceşti copaci par să aibă 5000 de inele de creştere, supravieţuind vitregiilor mediului lor, la 3200 km deasupra nivelului mării. În timp ce trunchiul poate avea 3,5 m în diametru, copacul are o înălțime mai mică de 10 m.

Deşi aceşti pini duri şi deformaţi i-au informat pe oamenii de ştiinţă mult despre trecutul pământului, ei au ridicat şi multe întrebări. Au fost ei acolo în timpul potopului? Se pare că da, din moment ce numărul de inele al tulpinei este un indicator al numărului sezoanelor de creştere. Au supraviețuit ei acelei furtuni a furtunilor, cu atât de mult timp în urmă, ținându-se bine de vârfurile munţilor, la fel de tenace ca şi astăzi?

Din moment ce creşterea acestor copaci determină diferenţele anuale de umiditate în climatul rece şi uscat în care trăiesc, inelele de copac ne spun mult despre condiţiile de creştere din fiecare an, de acum o mie de ani. Unele inele sunt atât de înguste încât nu pot fi văzute cu ochiul liber – un copac avea 1100 de inele în 12 cm.

Ceea ce este dificil de înţeles este modul în care aceşti patriarhi au reușit să trăiască atât de mult. Cei mai bătrâni se găsesc acolo unde condițiile de creştere ar putea fi, de obicei, considerate imposibile – 2800 m deasupra nivelului mării, pe teren abrupt şi pietros, care oferă foarte puţin sol şi ploaie puţină. Toţi copacii care au mai mult de 1500 de ani au coaja atât de tare încât este aproape ca piatra.

Nu ne putem imagina o persoană care a trăit o mie de ani, dar înainte de Potop, un om, Metusalah, după numele căruia este numit cel mai bătrân pin cu conuri cu ţepi, a trăit aproape atât. În comparaţie cu el, noi suntem, cu siguranţă, doar rămurele fragede. Dar Creatorul care susţine pinul cu conuri cu ţepi a promis să dea celor care îl acceptă pe Isus, o viaţă nouă, care nu va înceta.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video