VULPEA ZBURĂTOARE

Ascultaţi, fiilor învățătura unui tată şi luaţi aminte ca să pricepeți.
Proverbe 4:1

Multe animale tinere primesc instrucţiuni de la părinţii lor aşa cum fac şi copiii oamenilor. Gândiţi-vă, de exemplu, la vulpea zburătoare din Australia. Cu o întindere a aripilor de aproape 1,5 m, acest animal prezintă un spectacol cu adevărat înfricoşător pentru observatorul neiniţiat. Este cel mai mare liliac din lume, dar capul lui arată foarte asemănător cu al unei vulpi, de aici şi numele. Se hrăneşte cu fructe, aşa că nu este un pericol pentru animale sau oameni, în ciuda aparenţei sale.

Vulpile zburătoare trăiesc în ceea ce se numesc tabere, cu zece mii de indivizi într-o tabără. Fiecare mascul adult are un teritoriu în tabără şi când vine acasă, după ce mănâncă, aterizează cu capul în jos, scoţând un „strigăt teritorial”, ca să-i facă pe toţi să ştie că el este stăpânul acelui copac sau palmier. El va permite vecinilor apropiaţi să treacă prin teritoriul său în drum spre locuinţa lor, dar masculii străini sunt îndepărtaţi cu vehemență. Masculii permit doar partenerilor şi puilor lor să rămână în teritoriul lor. În cele din urmă, chiar tinerii sunt determinaţi să se alăture celorlalţi pui, în centrul taberei.

Fiecare tabără este înconjurată de o reţea de gărzi care, neavând nici un teritoriu de apărat, staţionează strategic, ca şi cum ar dori să ofere un sistem de avertizare pentru pericolele care se apropie. Cel mai serios pericol vine din partea a două reptile, un şarpe uriaş, numit Pitonul covor şi şopârla monitor dantelată, lungă de aproape doi metri. Când gărzile dau semnalul de alarmă, tabăra, altfel zgomotoasă, devine imediat liniştită, iar vulpile veghează până când pericolul trece sau zboară într-o masă uriaşă, în cercuri, până când locul este sigur, ca ei să aterizeze din nou.

Puii trăiesc împreună în centrul taberei unde exersează rolul de adult. Ei învaţă arta apărării teritoriale şi, în lupta lor, în joacă, deseori devin prea duri. Când se întâmplă acest lucru, masculii adulţi se mişcă repede şi îi separă pe puii războinici înainte să-şi facă rău unul altuia. Nu sună familiar? Oamenii de ştiinţă care au studiat aceşti lilieci afirmă că masculii adulţi acţionează ca nişte instructori, învăţând pe pui legile societăţii.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video