CONTROL NATURAL AL DĂUNĂTORILOR

Vă voi răsplăti astfel anii pe care i-au mâncat lăcustele Arbeh, Ilec, Hsil şi Gazam.
Ioel 2:25

Plăgile cu insecte, cărora Dumnezeu le-a permis să afecteze Israelul răzvrătit, nu erau obişnuite. Din momentul în care semințele au fost semănate, omul a căutat moduri de a distruge insectele care mâncau frunzele şi sugeau seva, ameninţând astfel recoltele. Când a fost descoperit DDT-ul, în 1939, părea că lupta împotriva inamicilor cu şase picioare se terminase.

Din nefericire, răspândirea de cantităţi masive de DDT pe câmp ucidea nu numai dăunătorii, ci şi insectele care făceau polenizarea. Otrava determina ouă sterile la păsările care mâncau insecte şi coji subţiri în ouăle prădătorilor. Un rezultat neaşteptat a fost supravieţuirea celor mai puternici indivizi ai speciilor de insecte pe care substanţa chimică trebuia să-i distrugă. Când insectele au devenit rezistente la otravă, dozele au fost dublate sau triplate. Urme de substanţă chimică apăreau în lapte, iar peştii şi viaţa sălbatică începea să moară.

Atunci, omul a început să se gândească încă o dată la modul în care natura controla insectele. Insecte consumatoare de păduchi de plante au fost importate pentru a fi folosite în grădini şi livezi, pentru că se hrăneau cu păduchii care sugeau sucurile dătătoare de viaţă din plante şi copaci. Gândacul vedalia a fost importat din Australia de şaizeci de ţări, inclusiv Statele Unite, ca să se hrănească cu nişte insecte cu solzi ce ameninţau culturile de citrice.

Laboratoare din câteva ţări cultivă o viespe mică – aproximativ de mărimea punctului de la capătul acestei propoziţii – ca să ajute în controlul unor dăunători. Mica viespe îşi depune oul în oul unui inamic de grădină, cum ar fi viermele cu coarne de tutun, care are 10 cm. Când larvele viespii eclozează, ele se hrănesc cu larva viermelui de tutun şi se dezvoltă ca adulţi ca să continue războiul împotriva viermilor cu coarne.

Patogenii sunt organisme care provoacă boli. Dacă viermele de tutun mănâncă frunze ce au fost stropite cu o bacterie numită BT moare în decurs de o zi.

Aşa cum Dumnezeu a promis compensaţie pentru plăgile care au făcut ravagii în Israel dacă oamenii de acolo se pocăiau, la fel, pe noul pământ nevătămat, El îi va răsplăti pe cei mântuiţi pentru ceea ce au suferit aici.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor