BRADUL DOUGLAS

Sunt plini de sevă copacii Domnului, cedrii din Liban, pe care i-a sădit El. În ei își fac păsările cuiburi.
Psalmul 104:16,17

Ca şi cedrii din Liban, bradul Douglas, care din punct de vedere economic, este cel mai valoros copac din America, este plin de sevă, aşa cum vom ilustra mai jos. Lemnul lui este moale, durabil, şi cu striuri drepte şi astfel, uşor prelucrabil. 2,5 miliarde din 15,5 miliarde de metri de scându­ră de lemn moale produsă în Statele Unite în 1973 proveneau din bradul Douglas.

Bradul Douglas nu este un brad adevărat şi are un nume ştiinţific care înseamnă „cucută falsă”. Copacul a fost descoperit în Oregon, în 1825, de un botanist scoţian numit Douglas, de la care şi-a luat numele.

Este nevoie cam de 20 de ani ca un puiet de 30 cm să ajungă la 10-12 m. Copacul nu este gata să fie tăiat până când nu are 70 de ani. Apoi trebuie doar patru minute şi jumătate ca gigantul, înalt de 85 m, să cadă, tăiat de un fierăstrău electric.

Sunt folosite două metode de restaurare. Pentru a planta coastele de deal inaccesibile, sunt împrăştiate seminţe din elicopter. Un înveliş dintr-o substanţă chimică verde-albastră, numită endrin, împiedică păsările şi rozătoarele să le mănânce. Dacă o veveriţă mănâncă o sămânţă învelită, va avea dureri de stomac şi nu va mai mânca alta vreodată. Culoarea albastră verde face, de asemenea, seminţele mai puţin vizibile pentru păsări.

Cel mai mare inamic al bradului adult Douglas este un gândac care, de obicei, atacă doar copacii slabi sau bolnavi. Atunci când gândacul bradului Douglas se naşte într-un copac sănătos, vom afla că acesta este plin de sevă. El secretă un izvor de răşină atât de puternic încât gândacul este împins afară din scoarţă.

În întreaga Biblie copacii sunt folosiţi ca să reprezinte oamenii. Creştinii sănătoşi sunt asemănaţi cu copacii plantaţi lângă râuri de apă (Psalmul 1:3), din care ei pot primi multă sevă. Aşa cum un brad Douglas sănătos eşte plin de sevă şi poate rezista gândacului care l-ar distruge, şi creştinul sănătos este umplut cu Duhul Sfânt, care este cea mai bună apărare împotriva păcatului invadator.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor