CORPUL UIMITOR AL STELEI DE MARE

Întreabă dobitoacele şi te vor învăţa, păsările cerului şi îţi vor spune; vorbeşte pământului şi te va învăţa şi peştii mării îţi vor povesti.
lov 12:7, 8

Peştii mării şi toate celelalte creaturi ale lui Dumnezeu pot să ne descopere lucruri uimitoare. Să ne gândim, de exemplu, la steaua de mare. Stelele de mare se numără printre creaturile cele mai ciudate din ocean.

Cele mai multe specii au cinci braţe care cresc dintr-un corp central, dar unele au doar patru, iar altele pot avea până la patruzeci şi ceva de astfel de braţe. Gura, situată în centru, pe partea inferioară, este înconjurată de un inel nervos cu un nerv care duce de la inel la fiecare braţ sau rază.

Ca să mănânce, steaua de mare îşi deschide o stridie sau alte cochilii îndepărtând valvele una de alta prin absorbirea cu sute de picioare mici în formă de tub, aflate pe cealaltă parte a fiecărei raze. Apoi animalul cel ciudat îşi scoate afară stomacul şi digeră molusca chiar din cochilia ei.

Braţele stelei de mare sunt unelte remarcabile. Fără ele animalul nu s-ar putea mişca, n-ar putea mânca sau vedea. Când o stea de mare vrea să meargă, braţul cel mai apropiat de direcţia în care vrea să se mişte, se întinde. Ventuze aflate la capetele picioarelor ancorează animalul iar picioarele sunt apoi micşorate, având ca rezultat o împingere înainte. Ventuzele pot ancora steaua de mare atât de puternic încât multe se rup când animalul este tras de pe un obiect solid.

O pată mică, roşie, la capătul fiecărei raze este sensibilă la lumină, spunând creaturii dacă se mişcă spre crăpături întunecate sau spre zone cu lumină mai puternică.

Dacă un braţ se rupe, din corpul stelei de mare poate creşte altul. Bucata ruptă nu supravieţuieşte de obicei. Totuşi, dacă un braţ rănit deţine anumite părţi centrale ale corpului, din el poate să crească o stea de mare complet nouă. Aceasta înseamnă că o stea de mare ruptă poate crea tot atât de multe stele câte braţe are.

Steaua de mare este încă o parte mică din creaţiunea lui Dumnezeu ca­re ne vorbeşte despre marea lui ingeniozitate şi despre minunile căilor Sa­le.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor