MUSTANGII

Nu fiţi ca un cal sau ca un catâr fără pricepere, pe care-i struneşti cu un frâu şi o zăbală.
Psalmii 32:9

Mustangii, care se găsesc în partea de sud-vest a Statelor Unite, sunt cai fugari, sau descendenţi ai cailor fugari, care s-au sălbăticit. Aceşti cai au fost înconjuraţi de legende şi mister. Dar cele mai romantice poveşti despre armăsari măreţi şi iepe frumoase sunt produsul imaginaţiei oamenilor.

Cu mult timp în urmă, caii au rătăcit pe continentele America de Nord şi de Sud, dar, pentru un motiv necunoscut au dispărut. În 1519, Hernan Cortes a reintrodus caii în cele două Americi, când i-a cucerit pe azteci în Mexic. Aztecii, înfricoşaţi la vederea oamenilor pe cai, au fost uşor supuşi. Ei credeau că omul şi calul erau o singură creatură, şi urmau, plini de teamă, orice ordine dădea un astfel de monstru. Totuşi, indienii s-au obişnuit repede cu caii şi, din ultima parte a secolului al şaisprezecelea până în ultima parte a secolului al nouăsprezecelea furtul animalelor era distracţia lor preferată. Comerţul şi schimbul a împins caii spre sud-vestul Statelor Unite cam pe la 1650, unde animalele au schimbat mult vieţile indienilor nord-americani.

Fugi şi alte incidente au avut ca rezultat extinderea bandelor de cai sălbatici. Pe măsură ce animalele s-au înmulțit, au devenit prea mici ca să care oameni sau să tragă căruţe. În schimb, s-au dezvoltat în ponei viguroși, care puteau supravieţui iernilor aspre.

Caii domestici scăpaţi au devenit curând la fel de sălbatici ca aceia născuţi în sălbăticie. Dacă ar fi lăsate să se reproducă la întâmplare, hergheliile mari ar transforma curând zonele semideşertice într-un deşert complet. Aşa că numărul cailor sălbatici trebuie limitat de agenţi ai Serviciului forestier U.S.A. şi de Biroul Managementului Pământului U.S.A.

Psalmistul trasează nişte contraste între cai şi oameni. Caii au o înțelegere foarte limitată. Dacă trebuie făcuţi să asculte, trebuie să se facă acest lucru folosind lucrurile externe cum ar fi un frâu. Dar eu şi tu avem minţi care pot recunoaşte că ascultarea de Dumnezeu este un lucru inteligent de făcut, aşa că trebuie să-l facem.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor