CAPUL „MARE”

Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru…el să stăpânească …pe pământ.”
Geneza 1:26.

Ai auzit vreodată termenul de „cap mare” folosit cu referire la o persoană care pare că este mai inteligentă sau mai talentată decât altele? Este un titlu descriptiv dar, de fapt, mărimea creierului are foarte puţin, sau deloc de-a face cu cât de deştept este cineva.
 
Dacă mărimea creierului ar fi responsabilă pentru inteligenţă, balena ar fi cel mai inteligent animal din lume. Există o specie de balenă care are un creier care cântăreşte peste 10 kg. O fiinţă umană adultă are un creier care cântăreşte cam 1,3 kg. Creierul unui elefant cântăreşte aproape 4,5 kg, dar cu siguranţă nu-l face pe elefant de trei ori mai deştept decât un om!

O variaţie a teoriei greutăţii în relaţie cu inteligenţa la oameni şi animale este că greutatea totală a creierului raportată la greutatea totală a animalului determină inteligenţa. Comparând creierele elefantului, balenei şi omului în acest fel, putem trage o concluzie. Creierul unui om reprezintă aproape 2% din greutatea totală a corpului lui, în timp ce creierul de 10 kg al balenei descrise mai sus este doar 0,003 % din totala greutate a balenei. Omul este mult mai inteligent decât balena, aşa că la prima vedere, această teorie pare să fie mai bună.

Dar comparând mai departe, nici această idee nu prea merge, pentru că există o maimuţă în America de Sud, al cărei creier reprezintă aproape 9% din greutatea totală a corpului ei. Iar acea maimuţă nu este de trei ori mai deşteaptă decât omul.

Din acest punct încolo, teoriile devin mult mai complicate, dar adevărul, în rezumat, este că nu există nici o cale, privind simplu doar la creier, de a spune de ce mintea omului este superioară tuturor celorlalte forme de viaţă.

Motivul este că omul a fost creat de Dumnezeu şi făcut după chipul Său şi i s-a dat să stăpânească asupra oricărui lucru viu de pe pământ (Geneza 1:28). Pentru ca omul să îndeplinească această funcţie, printre alte motive, Dumnezeu i-a dat o inteligenţă egală cu slujba încredinţată.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video