ŞOPÂRLA CU FAŢA ROŞIE

În clipa aceea, ucenicii s-au apropiat de Isus şi L-au intrebat: „Cine este cel mai mare in Împărăţia cerurilor?” 
Matei 18:1

Şopârla agama, din Africa, are 30 cm lungime şi poate avea o singură culoare sau mai multe. Importanţa unei şopârle mascul este măsurată în mărimea teritoriului pe care îl stăpâneşte şi numărul de femele pe care le are. Un mascul bine cotat este cel mai strălucitor colorat dintre toate şopârlele din zona sa. El are un cap roşu aprins şi un corp albastru şi verde strălucitor. Masculii mai puţin importanţi, cei cu teritorii mai mici şi mai puţine femele, au culori mai pale.

Masculii şopârle agama încearcă întotdeauna să devină mai importanți cucerind teritorii mai mari şi furând femelele vecinilor. Un observator din Africa de Vest raportează o astfel de situaţie. Un mascul numit Imp avea trei femele. Vecinul său, numit Rival, avea cinci. Cu orice ocazie posibilă, Imp fura una din femelele lui Rival. Apoi, în timp ce Imp era plecat, apărându-şi o margine îndepărtată a teritoriului său, Rival se repezea şi îşi recupera tovarăşa pierdută.

Într-o zi, Imp a fost prins în timp ce fura pe una dintre partenerele lui Rival. El a scăpat de mânia lui Rival fugind într-un copac din apropiere, în timp ce Rival îl aştepta jos. Ori de câte ori o şopârlă agama mascul trece de teritoriul lui, chiar dacă este prea departe de un copac, încetează să mai fie important şi începe să-şi piardă culoarea. Imp a trebuit să stea în acel copac toată ziua. Dimineaţa următoare, un al treilea mascul pe care îi vom numi Impostor a luat teritoriul şi femelele lui Imp.

Din moment ce Imp era acum un mascul maro neimportant, nici o altă şopârlă nu i-a dat vreo atenţie când, în cele din urmă, s-a dat jos din copac şi s-a întors în teritoriul său. Apoi a fost o luptă mare şi Imp, acum înapoi pe pământul său, a alungat pe Impostor, şi-a câştigat cele trei soţii şi culorile vii i-au revenit.

Animalele, cum sunt şopârlele agama, pot acţiona aşa cum o fac ca să fie importante. Cu ele acest lucru se întâmplă doar instinctiv. Dar Isus a răspuns întrebării ucenicilor Săi: „Cine este cel mai mare în Împărăţia cerurilor?” spunând: „Oricine se va smeri ca … [un] copilaş, va fi cel mai mare în împărăţia cerurilor” (versetul 4).

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video