ANTENELE

Înţeleptul îşi are ochii în cap, iar nebunul umblă în întuneric.
Eclesiastul 2:14

Antenele sunt proiecţii segmentate ale creierului unei insecte, şi sunt desemnate pentru miros, pipăit şi auz şi pentru transmitere de mesaje. Ele constau dintr-un cablu nervos acoperit cu terminaţii nervoase receptoare sensibile. Acesta este aşezat într-un dispozitiv de protecţie, care este acționat de un muşchi puternic. Antenele TV au primit numele de la antenele insectelor.

Dacă priveşti o furnică ce duce o bucată mare de hrană, vei observa că se opreşte deseori şi îşi mişcă antenele. Furnica face acest lucru ca să măsoare încărcătura, să verifice dacă sunt schimbări şi să simtă obstacolele care ar putea fi în cale. Odată ce a ajuns în colonie, insecta comunică cu celelalte furnici despre hrana nou achiziţionată şi despre alte lucruri, atingându-le antenele cu antenele sale.

Antenele insectelor pot detecta un miros de la 3 km distanţă. La Capul Cod, trei specialişti au depins de puternicul simţ al mirosului la insecte pentru a controla moliile ţigan. Cilindrii de carton, cu cilindri în formă de con introduşi în ei, sunt impregnaţi cu o cremă care conţine mirosul moliei femelă. Capătul mic al conului este deschis în aşa fel încât o molie să poată intra, dar, deoarece capătul celuilalt cilindru este închis, ea nu mai poate să iasă. Dacă moliile ţigan sunt găsite în vreuna dintre capcane, zona din jur este imediat dată cu un insecticid împotriva moliilor, ca să se oprească distrugerea copacilor provocată de ele.

Femelele ţânţar îşi folosesc antenele într-un singur scop. Pentru ca ouăle de ţânţar să se dezvolte, ele au nevoie de apă limpede şi liniştită. De aceea, femelele ţânţar testează apa cu antenele, înainte de a depune ouăle, ca să se asigure că nu e prea sărată.

Noi nu avem antene care să ne iasă din cap. Dar avem „antene” de alt gen, aşa cum sugerează textul nostru. Dumnezeu ne-a dat ochii şi alte simţuri, care comunică informaţii spre creierul nostru. Cel înţelept ia aminte la aceste mesaje, le interpretează şi încearcă să reacţioneze în modul cel mai bun. Cel nebun deseori nu se străduieşte să se gândească la ele, face greşeli şi dă de necaz foarte frecvent. Să ne folosim cât de bine posibil „antenele” pe care ni le-a dat Dumnezeu.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor