OXIGEN DE ÎMPRUMUT

Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.
Geneza 2:1

Este nevoie de mai mult decât oxigen pentru ca omul să poată fi păstrat în viaţă, dar acesta este un element extrem de important în susţinerea vieţii. Corpurile noastre folosesc oxigenul ca să producă energie, în același fel în care oxigenul este folosit ca să facă focul pentru a degaja căldură. Când alergi, foloseşti energie. Chiar transpiri. Oxigenul este folosit. De fapt, atunci când alergi sau faci ceva ce este mai obositor decât de obicei, ţi se „taie respiraţia”. Aceasta înseamnă că organismul tău a folosit mai mult oxigen decât ai în plămâni şi astfel trebuie să împrumute oxigen din alte funcţii ale corpului. Pentru un timp, corpul tău nu are suficient oxigen, aşa că gâfâi, ca să inspiri aer pentru a plăti înapoi oxigenul pe care muşchii tăi l-au împrumutat de la alte părţi ale corpului. Acest depozit de oxigen, destinat împrumutului pentru folosire de energie masivă, a fost numită „oxigen de împrumut”.

Omul nu este echipat să funcţioneze mult cu datorii, dar o balenă poate împrumuta sute de litri de oxigen din corpul ei foarte mare. Astfel, ea poate să rămână sub apă pentru perioade mai lungi. Când balena se ridică la suprafaţă pentru oxigen, aruncă apă. Acesta este modul ei de a expira dioxidul de carbon şi de a inspira mari cantităţi de oxigen, pentru a plăti această sumă mare. Cu cât stă mai mult sub apă, cu atât mai mult ea trebuie să expire.

Rugăciunea a fost deseori numită „respiraţia sufletului”. Cât de mult crezi, oare, că ai putea trăi fără să respiri? Doar câteva minute. Totuşi uneori noi încercăm să trăim pe seama rugăciunilor vechi, perioade lungi de timp.

Este esenţial să continuăm să respirăm. Este la fel de esenţial să continuăm să ne rugăm. Când ne vom simţi la fel de neconfortabil fără rugăciune aşa cum ne simţim fără oxigen, ne vom da seama ce fel de „rugăciune” avem şi vom dori să respirăm mai mult din dragostea lui Dumnezeu, prin rugăciune şi comuniune, ca să putem fi reînvioraţi şi să ne păstrăm sufletul sănătos.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor