CASA MOLUŞTEI DE PE STÂNCĂ

De aceea, pe orişicine aude aceste cuvinte ale Mele şi le face, îl voi asemăna cu un om cu judecată, care şi-a zidit casa pe stâncă.
Matei 7:24

Deşi cele mai multe animale cu cochilii care trăiesc în mare sau pe țărmul mării au fie o uşă capcană, fie alte mijloace de a se închide strâns, o anume specie de moluscă este vulnerabilă la unul din capete, şi anume deschizătura cochiliei sub formă de con. Pescăruşii şi crabii cei flămânzi precum şi alţi duşmani, sunt totdeauna gata să observe o moluscă neatentă. Cu o stâncă solidă şi un mecanism de prindere remarcabil la mărimea ei, piciorul muscular, această creatură mică poate rezista aproape oricărui duşman care ar dori s-o captureze. Când o moluscă „sapă” şi se ţine strâns de temelia ei de stâncă, e nevoie de mai mult decât să tragi sau să împingi ca s-o mişti din loc. Singura cale prin care poate fi capturată este să treci lama unui cuţit pe sub cochilie, şi să îndepărtezi ancora moluştei. Dar nu există nici un animal cu lame de cuţit naturale, aşa că trebuie doar să se protejeze ţinându-se strâns. Mai mult, molusca are un reflex fulgerător, la cea mai mică atingere sau schimbare de presiune asupra cochiliei, se fixează de stâncă.

Forma conică a cochiliei este de asemenea o trăsătură care ajută la protecție. Când un val mare loveşte stânca pe care trăieşte molusca, apa, în loc să o îndepărteze, acţionează mai mult în a strânge cochilia de stâncă. Totuşi, acest lucru funcţionează doar atâta timp cât molusca e pe stâncă. Dacă pleacă pe nisipul din apropiere sau pe alte substanţe mai puțin stabile, ea este pierdută fie în primul val, fie capturată de primul inamic ce se află în apropiere. Numai că sunt şanse mici ca acest lucru să se întâmple, pentru că molusca nu numai că stă pe stânci, dar are o foarte specială capacitate de a-şi fixa domiciliul. Ea stabileşte un loc anume pe stâncă într-o anume nişă, pe care acţiunea musculară a piciorului ei îl transformă într-o pată netedă, sau „formă” şi, în acelaşi loc ea se va întoarce, zi de zi, după fiecare căutare de hrană. Molusca este absolut dependentă de

o temelie solidă – fiind o casă clădită pe stâncă. Şi ea trebuie să fie tot timpul în gardă, căci dacă nu are o temelie adecvată dedesubt, este pierdută.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor