CÂINELE ŞEF

Atunci Isus a şezut jos, a chemat pe cei doisprezece şi le-a zis: „Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, trebuie să fie cel mai de pe urmă din toţi şi slujitorul tuturor!”
Marcu 9:35

Printre câinii de sanie eschimoşi există un set de reguli sociale foarte bine fixate. De fapt, regulile sunt destul de asemănătoare cu cele din lumea lupilor sălbatici, cu care aceştia sunt rude apropiate. Fiecare echipă de sanie este o haită mică, având conducătorul ei şi membrii ei mai puţin importanţi. Teritoriul lor este determinat de locuinţa eschimosului care îi hrăneşte.

Într-o haită, câinele şef îi conduce autoritar pe ceilalţi. Acest câine este, de obicei, cel mai puternic mascul şi conducătorul echipei de sanie. El poate obţine orice de la ceilalţi, cu un singur urlet. El cere, de obicei, ca femela lui preferată să tragă alături de el la sanie şi dacă un alt câine ajunge între ei, fie provocator, fie din întâmplare, se dezlănţuie o adevărată luptă, care durează până când intrusul este complet pedepsit pentru obrăznicia sa.

Se întâmplă ceva interesant când un câine şef şi unul dintre subalternii săi sunt prinşi în teritoriul altei haite. Se poate întâmpla de multe ori, accidental, când un câine mai important şi unul mai puţin important sunt prinşi traversând teritoriul altei haite. Atunci, membrii haitei respective se reped în forţă, ca să alunge pe intruşi. Cei doi câini care nu aparţin haitei se vor îndrepta repede spre teritoriul lor, cu haita pe urme. Imediat ce câinii fugari trec graniţa în teritoriul lor, se petrec două lucruri. Haita care îi urmăreşte latră furioasă, ca şi cum ar vrea să spună: „Să vă fie învățătură de minte. Să nu vă mai prindem pe aici, că nu se ştie ce păţiţi!”, iar câinele şef dintre cei doi care au scăpat, se întoarce la tovarăşul său şi îl atacă, de parcă toată nenorocirea ar fi fost din vina sa.

E atât de uşor pentru noi să reacţionăm ca aceşti câini, când suntem prinşi făcând ceva ce nu ar trebui să facem! În loc să acceptăm faptul, să ne cerem, simplu, scuze şi să uităm, noi dăm vina pe câine, pe surioara mai mică, sau chiar pe un prieten. Data viitoare când eşti jenat de ceva ce ai făcut, aminteşte-ţi de câinii eschimoşi şi încearcă să nu reacţionezi ca ei.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video