NU TE COMPARA!

Și au zis: „Oare numai prin Moise vorbește Domnul? Nu vorbește oare și prin noi?” Și Domnul a auzit-o.
Numeri 12:2

Miriam a fost sora mai mare a lui Moise, omul care a scos poporului evreu din sclavia egipteană.

Prima ei apariție în Biblie a avut loc la Exodul 2:4, când ea a avut grijă de fratele ei Moise, care se afla pe râul Nil într-un coșuleț, după ce fusese ascuns ca să scape de ordinul lui Faraon de a ucide toți sugarii evreiești de sex masculin. Miriam discută cu îndrăzneală cu fiica lui Faraon, care găsise copilul, oferindu-i-o chiar pe mama lor drept doică pentru Moise.

Miriam nu a mai fost menționat decât după ce evreii au plecat din Egipt și au trecut Marea Roșie. După ce apele au înghițit armata egipteană urmăritoare, Miriam a luat un timbrel, un instrument asemănător cu tamburina, și a condus femeile într-un cântec și dans de victorie.

Miriam, împreună cu Aron, fratele ei, au început să fie geloși pe Moise, pentru că Dumnezeu nu le vorbea și lor cum îi vorbea lui Moise: „«Domnul a vorbit numai prin Moise?» au întrebat. «Nu vorbește oare și prin noi?» Și Domnul a auzit-o” (Numeri 12:2).

Dumnezeu i-a mustrat, spunând că le-a vorbit în visuri și viziuni. Atunci Dumnezeu a lovit pe Miriam cu lepră.

Numai prin intervenția lui Aaron către Moise, apoi a lui Moise la Dumnezeu, Miriam s-a curățit, după ce a stat șapte zile în afara taberei.

După ce israeliții au rătăcit în deșert timp de 40 de ani, Miriam a murit și a fost îngropată la Kadesh, în deșertul din Zin.

Învață de la cei dinaintea ta. Nu te compara nici cu cei mai mari, nici cu cei mai mici. Nu căuta să știi nici mai multe, nici mai puține decât cei din jurul tău. Nu te lăuda nici că ești mai puternic, nici că ești mai slab decât alții. Ești unic! Compară-te doar cu Hristos în caracter.

Provocare: Compară comportamentul tău cu al lui Isus când era pe pământ.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor