O RUGĂCIUNE

Iona s-a rugat Domnului Dumnezeului său din pântecele peștelui.
Ioan 2:1

… Și a zis: „În strâmtorarea mea, am chemat pe Domnul și m-a ascultat; din mijlocul Locuinţei morţilor am strigat și mi-ai auzit glasul. Și totuși mă aruncaseși în adânc, în inima mării, și râurile de apă mă înconjuraseră; toate valurile și toate talazurile Tale au trecut peste mine. Ziceam: «Sunt lepădat dinaintea ochilor Tăi! Dar iarăși voi vedea Templul Tău cel sfânt.» Apele m-au acoperit până aproape să-mi ia viaţa, adâncul m-a învăluit, papura s-a împletit în jurul capului meu. M-am coborât până la temeliile munţilor, zăvoarele pământului mă încuiau pe vecie, dar Tu m-ai scos viu din groapă, Doamne, Dumnezeul meu! Când îmi tânjea sufletul în mine, mi-am adus aminte de Domnul, și rugăciunea mea a ajuns până la Tine, în Templul Tău cel sfânt. Cei ce se lipesc de idoli deșerţi îndepărtează îndurarea de la ei. Eu însă Îţi voi aduce jertfe cu un strigăt de mulţumire, voi împlini juruinţele pe care le-am făcut. Mântuirea vine de la Domnul” (Iona 2:1-9).

Ceea ce tocmai ai terminat de citit este rugăciunea pe care Iona o înalță către Dumnezeu din burta peștelui. (Dacă vrei să-ți reamintești contextul, citește Iona capitolul 1.). Din întunericul care îl înconjura, care cumva îl obliga să se gândească la ce a făcut, căci nu era picur de lumină să poată face ceva, Iona își vărsa sufletul înaintea tronului de milă și har al lui Dumnezeu și vedea neputința care îl apăsa.

Ai observat ce cuvinte folosește Iona? Te rog, recitește rugăciunea lui Iona de mai sus, apoi continuă să citești.

Uneori ne proptim de anumite șabloane ale rugăciunii încât pierdem adâncimea cuvintelor, sentimentelor și trăirilor și chiar a cererilor pe care le aducem înaintea Lui. Parcă ne e frică să ne rugăm cu cuvinte legate de situația la care ne referim, ne e frică să folosim cuvinte simple, ne e frică să rostim cuvinte sincere.

„Domnul a vorbit peștelui, și peștele a vărsat pe Iona pe pământ.” După acea rugăciune a lui Iona, Dumnezeu intervine, Dumnezeu îl salvează pe Iona, Dumnezeu ascultă rugăciunea nonformală.

Rostește rugăciuni nonformale, dar care ies din adâncul inimii și care transmit dorința ta ca Dumnezeu să intervină.

Provocare: Roagă-te acum, în timpul zilei, dar și la ora 19:00, fără a folosi vreun tip de formulare deja „instalat” în rugăciunile tale.

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor