DREGE CUVINTELE!

 Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să știţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.
Coloseni 4:6

„Cine vorbește mult nu se poate să nu păcătuiască, dar cel ce-și ţine buzele este un om chibzuit.” Proverbele 10:19

„Dacă vezi un om care vorbește nechibzuit, poţi să nădăjduiești mai mult de la un nebun decât de la el.” Proverbele 29:20

„Cine răspunde fără să fi ascultat face o prostie și își trage rușinea.” Proverbele 18:13

„Chiar și un prost ar trece de înţelept dacă ar tăcea și de priceput dacă și-ar ţine gura.” Proverbele 17:28

„Când scoți principiile fundamentale din aceste versete, rezultă trei avertismente legate de cuvinte și un sfat.

Avertismentele?

1. Nu vorbi prea mult.

2. Nu vorbi pripit.

3. Nu vorbi fără a asculta mai întâi.

Iar sfatul?

Nu vorbi deloc” (Karen Echman – Ține-ți gura).

De fiecare dată trebuie să vorbești cu înțelepciune. Să găsești cuvintele potrivite fiecărei situații în parte. Să te îngrijești ca toate cuvintele tale să fie cu folos, care să zidească, nu să dărâme. Dacă nu îndeplinesc condiția aceasta, trebuie să iei în considerare sfatul: „Nu vorbi deloc.”

Un alt paragraf care mi-a plăcut foarte mult din aceeași carte (ți-o recomand, merită să o citești) iată ce spune: „Când persoana cu care vorbim cel mai mult este Tatăl nostru ceresc, devenim în mod natural mai preocupați de ceea ce gândește El despre cuvintele și acțiunile noastre, decât de ceea ce gândesc alții despre ele. Când conversația cu Dumnezeu este pe primul loc în lista noastră de priorități, vom avea o mai mare șansă să spunem adevărul când ni se cere să facem ceva care compromite valorile biblice.”

Îți dai seama că dacă vei face așa nu va mai fi necesar să spui: „Am greșit. Îmi retrag cuvintele”?

Alege să comunici cu Hristos ca să știi cum să vorbești cu oamenii.

Provocare: În funcție de principiile biblice, completează lista de mai jos, scriind în agendă zece cuvinte/expresii pe care să le folosești în convorbirile tale curate și frumoase.

1 — Mulțumesc

2 — Te rog

3 — …

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video