DOAR CE ESTE BINE

Ei au zis unul către altul: „Iată că vine făuritorul de vise!
Geneza 37:19

Știi prea bine istoria lui Iosif (dacă vrei să ți-o reamintești, poți citi din Geneza de la capitolul 37), de aceea vreau să trecem direct la subiectul care ne interesează azi.

Iosif, chiar dacă era urât de frații lui din cauză că era preferatul tatălui și din cauză că povestise despre ce visase, merge să vadă dacă aceștia sunt bine.

„Ei au zis unul către altul: «Iată că vine făuritorul de vise! Veniţi acum, să-l omorâm…» Ruben a auzit lucrul acesta și l-a scos din mâinile lor. El a zis: «Să nu-i luăm viaţa!» Ruben le-a zis: «Să nu vărsaţi sânge, ci mai bine aruncaţi-l în groapa aceasta care este în pustie și nu puneţi mâna pe el.»”

Ispitiți de Satana, frații doresc să-l omoare. Putea fi acest gând de la Dumnezeu?

Nicidecum! Dumnezeu intervine prin vorbele lui Ruben. Putea Ruben să nu asculte de gândul din partea Duhului Sfânt? Desigur!

În timp ce mâncau, Iuda vede niște ismaeliți și spune: „Ce vom câștiga să ucidem pe fratele nostru și să-i ascundem sângele? Veniți mai bine să-l vindem ismaeliților și să nu punem mâna pe el, căci este fratele nostru, carne din carnea noastră.” Și frații lui l-au ascultat.

Da, știm că Dumnezeu a transformat răul în bine, iar Iosif a ajuns mare în Egipt și și-a salvat familia. Însă Dumnezeu te sfătuiește ca, atunci când există un conflict, o problemă, o neînțelegere, să o rezolvi „pe cale amiabilă”. Bine, dacă chiar nu se poate, măcar nu face rău. O parte din frații lui Iosif chiar și-au dorit să-l omoare. Oare nu s-au gândit că visul lui Iosif ar fi putut să se întâmple?

Astăzi, tu, explorator, cunoscând experiența lui Iosif, nu mai greși. Dacă cumva un coleg a greșit, tu să nu te duci repede să-i spui profesorului ce a făcut, ci să îl ajuți să îndrepte greșeala. Dacă un vecin din greșeală a stricat ceva, tu nu alegi să-l spui întregului sat, ci te grăbești să faci ceva să îndrepți stricăciunea, nu? Dacă fratele sau sora ta a spart din greșeală ceva, tu nu te duci să-l pârăști părinților, ci te apuci să strângi cioburile să nu se rănească, nu?

Nu poți condamna pe cineva care a făcut ceva fără voia lui. Iosif nu inventase visele, spunea adevărul. Apără-l pe cel nevinovat.

Provocare: Roagă-L pe Dumnezeu să-ți deschidă ochii să vezi și să poți ajuta pe cineva să repare o greșeală.

autor: Emima Bucur

Un an de rugăciune și actiune
Un an de rugăciune și actiune
Vei trăi cu adevărat fericirea exprimată în cuvintele pe care le găsești în devoțional abia atunci când vei înțelege cu adevărat textul: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, și toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra” (Matei 6:33). Și, doar înțelegând iubirea nemăsurată ascunsă în cuvintele acestui îndemn, vei putea simți cu adevărat dorința acută de a practica, de a îngloba în viața ta, îndemnurile devoționalului. Fiecare devoțional este un restart pentru fiecare zi - „trăiește fiecare zi, nu aștepta o zi ca să trăiești”. Caută să-ți amintești pe parcursul zilei ceea ce citești dimineața, păstrând astfel neîncetat legătura cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor