Pedeapsa

„Cine va lovi pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea. Cine va blestema pe tatăl său sau pe mama sa, să fie pedepsit cu moartea.” Exod 21:15, 17

E greu să fii părinte! E greu să fii copil? Noi știm, că am trecut pe acolo…Evident, nu toți părinții sunt la fel, veți spune, iar pentru că bunicii sunt mai…buni – ici-colo, veți spune că noi nu am avut părinți așa „severi”. Și ajungem noi bunici, voi părinți, iar rolurile se mai schimbă. Unde o fi adevărul? Când avem dreptate, atunci când suntem în căutare și descoperire de sens a vieții, a trăirii din plin a senzațiilor, sau când, responsabili, trebuie să veghem la creșterea unui suflet cât mai vertical?!
 
Vremurile sunt destul de dure, chiar dacă nu avem parte (cel puțin în această zonă și în acest timp) de războaie fizice, există un aprig război nevăzut, care face ca oamenii să fie învrăjbiți unii împotriva altora, pentru te miri ce lucru care, privit din afară, pare banal! Cu atât mai mult în sânul familiei, când vouă, ca și copii, vi se interzic lucrurile periculoase, nesănătoase, dăunătoare, se acumulează frustrări peste frustrări, nervi și mânii din ce în ce mai greu de stăpânit și, deodată…buuum! explodează întreaga răutate. Din fericire, de cele mai multe ori încleștările sunt doar verbale, însă cât de tăioasă poate fi limba!
 
Pedepsele din versetele de astăzi, într-o societate care-și strigă tot mai tare drepturile, par subiecte închise pentru totdeauna. Să nu mai fie valabile?
 
Moartea nu este altceva decât plata păcatului, iar a vorbi urât cu semenii (cu atât mai mult cu părinții!), ca să nu vorbim de a lovi, este un păcat. Dacă moartea fizică este un somn, o „moarte” spirituală este o înstrăinare, o singurătate și o stare de tristețe, de depresie care face viața un calvar.
 
Cultivați dragostea și respectul. În societatea evreiască, legăturile de familie sunt foarte importante. Asta pentru că Dumnezeu este important!

Ureche Dinu, Ghid – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor