Cum să crești într-un an cât alții în 20?

„Ce seamănă omul, aceea va și secera…. la vremea potrivită vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. ” Galateni 6:8, 9

Dintre toate plantele cunoscute pe pământ, bambușii sunt plantele arborescente care cresc cel mai repede. Majoritatea speciilor (sunt peste 1.000) înfloresc foarte rar, unele chiar la intervale de 60-100 de ani. Însă odată ce un bambus a înflorit, planta va intra în declin și va muri.
 
Între speciile de bambus, cel chinezesc are o particularitate interesantă. Dacă am vrea să cultivăm această specie, vom proceda în felul următor: plantăm sămânța în pământ fertil și o udăm regulat. În primul an nu se întâmplă nimic. Același lucru se întâmplă, sau, mai bine zis, nu se întâmplă în anul următor. Nimic nu răsare. În al treilea an continuăm să udăm locul. Mai trece un an. Tot nimic… Dar nu disperăm! Mergem regulat la locul însămânțării și mai turnăm câte o găleată de apă. Au trecut cinci ani… Orice om normal la cap s-ar resemna și ar abandona ideea de a obține un bambus. Nu însă și noi, care cunoaștem secretul acestei plante. După 5 ani (dar poate dura până la 10 ani!!), miracolul se întâmplă. Într-o zi, din senin, apare o mlădiță iar bambusul chinezesc ne răsplătește cu o neașteptată generozitate, efortul și determinarea: în doar trei luni, el va depăși 10 metri în înălțime!
 
În timpul celor 5-10 ani, la suprafață nu se întâmplă nimic. Toată creșterea are loc în subteran – un rizom cu o structura complexă, care se întinde vertical și orizontal în pământ, prinde formă. Abia după aceea bambusul chinezesc străpunge solul în sus, crescând chiar și cu un metru pe zi, pâna ce atinge înălțimea de 25 de metri. În anii următori, tulpina nu se mai îngroașă, ci doar se întărește iar după aproximativ 100 de ani înflorește pentru prima dată în viață și apoi moare.
 
Învățăm de la bambus următoarele lecții:
 
– Pentru a culege roade, trebuie să semeni o sămânță.
 
– Pentru a culege un anumit fel de roade, trebuie să semeni un anumit fel de sămânță.
 
– Pentru lucrurile cu adevărat valoroase trebuie să înveți valoarea răbdării.
 
– Pentru a obține succes extraordinar este nevoie de consecvență extraordinară.
 
– Pentru a te ridica foarte sus, este nevoie să ai rădăcini foarte adânci.

Modoran Violeta„, Ghid – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor