Să ai zile multe

„Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău. ” Exod 20:12

Milioane de euro sunt investite în fiecare an pentru ca dorința secretă sau mărturisită a fiecărui om, dorința de nemurire sau de „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” să se împlinească…Dar cu fiecare an, dezamăgirile sunt tot mai mari.
 
Și totuși, dacă ar exista o astfel de soluție, cât ai fi dispus să plătești pentru ea?
 
În textul de mai sus, Dumnezeu îți oferă aproape gratis lungirea zilelor în țara pe care ți-o dă Domnul Dumnezeul tău. Soluția este foarte la îndemână: respectul!
 
Dar respectul este o atitudine care se învață, se cultivă și aduce cele mai multe beneficii dacă este început încă din copilărie. Știi ce se întâmplă în corpul tău atunci când manifești lipsă de respect și te enervezi? Amigdala, partea din creierul tău responsabilă cu emoțiile, începe să se înfurie. Glanda suprarenală începe să secrete adrenalina care intensifică bătăile inimii, pulsul crește și inundă lobul frontal, care se află deasupra ochiului stâng, iar corpul începe să se congestioneze. Dacă însă frustrarea sau lipsa de respect devin o constantă în viața ta, produci o inhibare a lobului central care va suprasolicita sistemul nervos central. După ce acesta va fi constant suprasolicitat, încep să apară boli ale ficatului sau ale rinichilor, dureri de cap, probleme ale inimii, probleme digestive, ulcer, insomnii, colesterol apoi anxietate și, la sfârșit, depresia.
 
Studiile arata că lipsa respectului, a stăpânirii de sine sau prezența furiei crește riscul bolilor cardiovasculare și a apariției atacului de cord putând conduce la moartea prematură.
 
Provocare: Știind că lipsa stăpânirii de sine este un viciu care se manifestă mai ales cu cei mai apropiați (cu care ne permitem mai multe), te provoc astăzi să te oprești două minute (pe ceas) din ceea ce faci și să respiri gândindu-te la dragostea lui Dumnezeu pentru tine manifestată prin faptul că ție personal îți pregătește o casă de liniște în Cer. Apoi, atunci când cei dragi te vor enerva, să te gândești la un moment când aceștia ți-au provocat o surpriză plăcută sau și-au manifestat dragostea față de tine.

Alex Stamatie, Master Ghid – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor