Nu bârfi!

„Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni. ” Proverbe 17:9

Marius: – Ai auzit ce a făcut Ionuț? După ce că nu și-a făcut temele a și rupt foile cu exerciții din caietul lui Claudiu, care i-l dăduse să le copieze de la el. A făcut asta ca să nu fie doar el cel mustrat de doamna profesoară, ci și Claudiu.
 
Flavius: – Nu se poate! Ionuț e un băiat rău. Nu e prima dată când face gesturi urâte.
 
Marius: – Nu este. Nu e zi să nu facă boacăne. Știi că ieri a rupt florile din parcul din fața școlii. Ți-am mai zis.
 
Flavius: – Știu că mi-ai zis. Eu cred că ar fi bine să nu mai vorbim cu el. Să vedem cu cine o să se mai joace și cu cine o să mai fie prieten. E un băiat rău.
 
Astfel de discuții apar deseori printre cei de vârsta voastră. Sunteți la o vârstă la care prietenia este foarte importantă. Sunteți dornici să fiți acceptați, să aveți prieteni cu care să petreceți timpul, să vă jucați sau să faceți tot felul de activități. Așa că o prietenie are nevoie de multă grijă pentru a fi întreținută. E într-adevăr neplăcut ca un prieten sau prietenă să facă lucruri asemănătoare cu cele pe care le făcea Ionuț. E bine să fim atenți cu cine ne împrietenim. Însă atunci când față de alții noi arătăm defectele și greșelile prietenilor noștri, bârfindu-i, nu facem bine. Așa că cei care ne ascultă pot să-și formeze o impresie negativă despre ceilalți și prietenia cu ei poate să sufere. Mai mult, dacă cel bârfit află faptul că a fost vorbit de rău se va întrista sau se va supăra.
 
Dacă însă în locul vorbirii de rău cauți soluții cum să nu mărești consecințele greșelii prietenului tău, mai ales nearătând cu degetul spre aceasta și încercând cu atenție și dragoste să îl îndrepți, sunt mari șanse să ai un prieten și mai apropiat și care se va comporta frumos.
 
Alege astăzi să spui o vorbă frumoasă în locul unei bârfe sau vorbiri de rău față de cineva!

Moț Florian, Master Ghid – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video