”Sindromul broaștei fierte”

„Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se oprește pe calea celor păcătoși și nu se așază pe scaunul celor batjocoritori!” Psalmi 1:1

Ai auzit vreodată de experimentul cu broasca fiartă? Este extrem de sugestiv pentru ceea ce mulți dintre noi trăim câteodată. Se spune că undeva în secolul IX, într-un laborator, un savant a aruncat o broască într-un vas cu apă fierbinte. Broasca a reușit să își adune toate forțele și să sară afară din vas, salvându-se astfel de la moarte. Savantul a luat apoi broasca și a introdus-o într-un vas cu apă rece, pe care l-a pus apoi pe sobă, la foc mic, astfel încât apa să se încălzească foarte lent. Ce s-a întâmplat…? Broasca a murit. Pur și simplu nu și-a dat seama că este fiartă…ea a folosit toată energia pentru a se adapta mediul din ce în ce mai ostil, la căldura din ce în ce mai mare, iar în momentul în care apa a început să fiarbă, broasca a fost atât de extenuată încat nu a mai avut puterea și energia să sară afară din vas. Acest experiment este cunoscut în psihologie drept „sindromul broaștei fierte”. Experimentul cu broasca este relevant pentru modul de comportament al omului obișnuit! Dacă suntem expuși zilnic la diferite feluri de stres, anturaje nocive, relații toxice, în timp, nivelul acestora va crește iar noi vom avea toate sansele să „murim fierți”, ca broasca din experiment. Uneori ne obișnuim atât de mult cu răul, încât nici nu mai realizăm că nu mai avem puterea și energia să mai schimbăm ceva. Dacă vrei să nu cazi în capcana „sindromului broaștei fierte”, fii cu băgare de seamă în căile tale, ascultă sfatul psalmistului și nu te du la sfatul celor răi, nu te opri pe calea celor păcătoși și nu te așeza pe scaunul celor batjocoritori, expunerea treptată la rău, chiar și pentru perioade scurte de timp, reprezintă moarte sigur. În schimb, fericirea omului depinde de alegerile pe care le face…Alege astazi sa fii fericit!

Ionela Pîrgaru, Ghid – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video