Câini de salvare

”În strâmtorarea ta, în zilele de pe urmă, te vei întoarce la Domnul, Dumnezeul tău, și vei asculta glasul Lui. Căci Domnul Dumnezeul tău este un Dumnezeu plin de îndurare, care nu te va părăsi. ” Deuteronom 4:30, 31.

Deseori spunem despre câine că este cel mai bun prieten al omului. Acest lucru este cel mai adevărat atunci când un câine găsește pe cineva rătăcit. Muncind cât 30 de persoane, un câine poate căuta la locul unei avalanșe, scotocind în 30 de minute o arie cât 2 terenuri de fotbal. Poate găsi o victimă îngropată la 5 m sub zăpadă, crengi sau pietriș. Câinele are un simț al mirosului deosebit de ascuțit, ceea ce îl face mult superior omului în situații de urmărire.
 
Există organizații care dresează câinii de salvare așa încât câinii și stăpânii lor să știe exact ce au de făcut pentru a găsi persoanele rătăcite. Un câine de salvare trebuie să învețe să se cațere pe scări și pe pante abrupte și să umble pe cărări înguste. Trebuie să exerseze cum să scoată o victimă îngropată și să știe că, mai întâi de toate, trebuie să elibereze capul persoanei respective și numai ulterior corpul. În caz de urgență reală, câinele răspunde la comenzi simple (”Caută!”) și nu stă pe gânduri. Orice întârziere ar pune în primejdie viața câinelui, a însoțitorului și, desigur, a persoanei care trebuie salvată.
 
Câinii de salvare învață un lucru pe care și noi trebuie să-l știm. Ascultarea fără ezitare ne asigură siguranța proprie și a celor din jurul nostru. Dar este și mai minunat să-ți dai seama că atunci când ajungem în încurcătură putem să avem încredere în Prietenul nostru ceresc care ne va căuta, ne va găsi și ne va duce înapoi la calea cea dreaptă.

Vlad Sas, Master Ghid – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor