Eu încă mai cresc

„… până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos. ” Efeseni 4:13

Comparând reușitele noastre cu eșecurile celorlalți (ca și când comparația ar fi posibilă!), suntem ispitiți să ne vedem sus într-o demonică lipsă de nevoie de creștere.
 
Era 29 mai 1953, o zi obișnuită pentru majoritatea oamenilor, însă pentru Edmund Hillary a fost ziua în care visele de o viață s-au împlinit. În ziua aceasta, fiecare eșec din trecut și-a adus aportul învățându-l ce nu trebuie să facă. Și astfel primul om a cucerit Everestul.
 
Se spune că după eșecul din 1952 lumea deja aprecia tentativa lui de a atinge Excelența într-atât încât oamenii îl invitau să vorbească despre extraordinara experiență.
 
Într-o ocazie, Edmund a pășit în fața unei fotografii a muntelui și a rostit cuvintele care până astăzi continuă să motiveze milioane de oameni: „Everestule, tu m-ai învins odată, dar data viitoare te voi învinge eu pentru că tu ai crescut deja cât ai putut să crești, dar eu încă mai cresc!”
 
Când privim de sus la ceilalți oameni, aceștia pot părea afectați de nanism (piticism). În general, privim în jos la oameni numai atunci când refuzăm să privim în sus la Hristos.
 
Eșecurile trecutului, centrarea pe sine, lipsa de apreciere a celorlalți pot să formeze scara pe care să urcăm învățând să nu le mai repetăm. Putem fi învinși adesea, dar nu trebuie să disperăm într-atât încât să renunțăm să mai încercăm. Convertirea prin Hristos va antrena la o acțiune durabilă și constantă care în final ne va elibera de egoism și înălțare de sine.
 
Calea cea mai simplă (și poate de aceea cea mai comună), este calea renunțării. Edmund Hillary ar fi putut renunța în 1952, dar în sinea lui simțea că este un învingător. S-a mai antrenat un an și apoi a văzut cu ochii lui cerul de pe Acoperișul lumii.
 
Suntem prea aproape de ziua când „ochii mei Îl vor vedea” pentru a renunța cu un an sau cu o zi sau cu… înainte ca să ajungem la „înălțimea staturii plinătății lui Hristos”. Nu putem sta pe loc, trebuie să avansăm. Fiecare în parte și toți împreună, haideți să alegem astăzi să creștem ca niște oameni mari, apreciind pe cineva și ridicându-ne privirea de la noi înșine…

Alex Stamatie, Master Ghid – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor