Și tu, Brutus?

„Nu vă mai încredeți, dar, în om, în ale cărui nări nu este decât suflare: căci ce preț are el?” Isaia 2:22

Pe 15 martie 44 î. Hr. a avut loc asasinarea lui Iulius Caesar (100-44 î. Hr. ), împăratul Romei. Oriunde și-a condus oștile, ele învingeau. Caesar a cucerit toată Europa la vest de râul Rin, a obținut victorii importante în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu. Raportând despre una dintre bătălii, el a spus senatului: „Am venit, am văzut, am învins” („Veni, vidi, vici!”). Din nefericire, gloria i s-a urcat la cap, nu a mai fost mulțumit cu titlul de împărat pe timp de un an, ci a cerut ca acesta să îi fie acordat pe viață. Caesar a învins mulți vrăjmași, dar nu a putut învinge moartea. Se spune că printre asasinii lui s-a numărat și Marcus Junius Brutus, copilul de suflet al împăratului. Caesar se încredea în el și îl iubea din toată inima. În clipa în care a fost atacat, a luat sabia vrând să se apere, însă în momentul în care l-a zărit pe Brutus cu sabia scoasă, a renunțat la luptă. Lovitura din suflet era așa de mare, încât s-a lăsat ucis. Acela a fost momentul în care Caesar a pus o întrebare, devenită apoi o bine-cunoscută zicală: „Și tu, Brutus?”
 
Nu după mult timp de la moartea lui Caesar, s-a născut Isus. La vârsta de 33 de ani a fost trădat de unul dintre ucenicii lui și condamnat la moarte. Deși a fost bătut, scuipat și batjocorit, el a stat liniștit și a murit pentru tine și pentru mine, dar a ieșit din mormânt învingător. Domnul Isus a învins moartea.
 
În cine ar trebui oare să ne încredem? În om? Cine este omul și ce poate face el? În Biblie găsim multe versete care ne îndeamnă să nu ne punem bazele în oameni, iar în Matei 10:17 îndemnul Domnului Isus este „păziți-vă de oameni”. Nu toți oamenii sunt demni de încrederea noastră și deseori ajung să ne trădeze.
 
Dragul meu, există un Ajutor și un Protector mai de nădejde decât orice ființă omenească. Numai Dumnezeu merită deplina noastră încredere și credință pentru că „cine cugetă la Cuvântului Domnului găsește fericirea, și cine se încrede în Domnul este fericit. ” (Proverbe 16:18), iar „omul care se încrede în Domnul și a cărui nădejde este Domnul”, este binecuvântat (Ieremia 17:7).

Andrada Sîngeorzan, Mentor – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video