Pe aripi de vultur

„Ați văzut ce am făcut Egiptului și cum v-am purtat pe aripi de vultur și v-am adus aici la Mine. ” Exod 19:4

Știai că există peste 23 de specii de vulturi în lume, dar este o pasăre ce poate fi văzută rar de către oameni, deoarece își face cuiburi pe stânci sau în zonele montane la altitudini mari? Vulturii își pot zări prada chiar și de la 2 km depărtare (de aici și zicala „ochi de vultur”), sunt păsări carnivore, se hrănesc cu hoituri cel mai adesea și în ciuda vorbelor, nu atacă animalele sănătoase, ci doar pe cele bolnave și suferinde.
 
Vulturii sunt părinți exemplari în mai multe privințe. Ei îi asigură puiului din cuib mese regulate și îi fărâmițează cu atenție carnea adusă în cuib de vulturul mascul, astfel încât puiul să o poată înghiți. Întrucât puii din cuib sunt expuși la elementele naturii, vulturul adult își întinde aripile, uneori ținându-le astfel ore în șir, pentru a-i face umbră puiului gingaș.
 
Soarele ar putea cauza moartea puiului dacă părinții lui nu s-ar îngriji de el. Multe armate din antichitate, printre care cele ale Babilonului, Persiei, Romei, armate mai recente cum sunt cele ale lui Carol cel Mare, Napoleon sau țări precum Statele Unite ori Germania au ales vulturul ca simbol și au luptat sub stindardul lui. Mai mult decât atât, vulturul este cea mai menționată pasăre a Bibliei și simbolizează înțelepciunea, ocrotirea divină și iuțeala. Una dintre cele mai periculoase perioade din viața unui vultur este aceea în care învață să zboare.
 
Potrivit unor rapoarte, vulturii își poartă micuții pe spate pentru scurt timp, astfel încât aceștia să nu se prăbușească la primele lor încercări de zbor. Când a plecat din Egipt, poporul evreu se afla și el în pericol, dar după cum pasărea ia puiul de vultur din cuibul lui, îl învață să zboare și îl ocrotește prin propria lui viață, tot așa l-a luat Dumnezeu pe poporul Lui din robia egipteană, ca să-l ducă în țara Canaanului.
 
Tot așa te ia și pe tine, te poartă pe aripile Lui și te ocrotește de primejdii pentru că dragostea lui Dumnezeu pentru oameni e mereu actuală. Da, Dumnezeu te iubește, te poartă pe aripile Lui și dorește să te ducă așa până Acasă.

Andrada Sîngeorzan, Mentor – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor