Planeta albastră, casa noastră

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, și întinderea lor vestește lucrarea mâinilor Lui.
 
Psalm 19:1

La una din orele de Geografie, profesoara ne-a prezentat câteva informații despre planeta noastră. Am rămas uimit de faptul că sunt multe detalii care indică că nu la întâmplare Pământul oferă condiții prielnice pentru viață.
 
Numele planetei Pământ nu derivă din mitologia greacă, ci provine din limba latină „pavimentum”, care înseamnă „pământ bătătorit” sau „nivelat”, „podea”. Pe de altă parte, numele Terra are originea din limba latină „terra” care înseamnă „pământ”, „sol”. Tot la informații generale amintesc și de suprafața totală a Pământului, care este de aproximativ 510 milioane de kilometri pătrați, dintre care 70%, respectiv 361 kilometri pătrați sunt sub nivelul mării și acoperiți cu ocean, restul de 30% constă în munți, câmpii, deșerturi, platouri și alte forme de relief.
 
Înclinația axei terestre determină consecințe, printre care durata inegală a zilelor și nopților și, de asemenea, încălzirea inegală a Terrei. Totuși, interesant este faptul că distanță față de Soare, adică de 150 milioane de km, este cea optimă viețuirii, nefiind nici prea fierbinte, asemeni lui Mercur și Venus, nici prea rece ca în cazul planetei Marte. Mai mult decât atât, atmosfera terestră este unică, conținând azot 78%, oxigen 21%, iar în rest alte gaze. Un alt aspect unic este rezerva mare de apă care este păstrată pe planetă datorită gravitației și temperaturii echilibrate.
 
Voi ce credeți, totul este întâmplare? Oare nu este Cineva care s-a gândit la toate aspectele pentru a exista mediul potrivit pentru ființele umane?
 
Astăzi te invit să te gândești și la alte elemente din natură care indică spre un Creator, așa cum apare scris și în Epistola lui Pavel către Romani: „În adevăr, însuşirile nevăzute ale Lui, puterea Lui veşnică şi dumnezeirea Lui se văd lămurit de la facerea lumii, când te uiţi cu băgare de seamă la ele în lucrurile făcute de El.” O floare, soarele, un animal, norii pot deveni profesorii noștri care ne învață despre Dumnezeul întregului Univers.
 
Eu mă minunez! Tu?

Thomas Răduț, Școala Liderilor – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor