Cain sau Abel?

„Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi spre jertfa lui; dar spre Cain şi spre jertfa lui n-a privit cu plăcere.” Geneza 4:4-5

Încearcă să îți amintești când ai auzit pentru prima dată istoria despre Cain și Abel. Eu știu că eram la grupa „Primara” a școlii de Sabat și că nu am înțeles prea bine de ce nu-i plăcuse lui Dumnezeu jertfa lui Cain.

După mai mulți ani am înțeles: căderea în păcat i-a despărțit de Dumnezeu pe Adam și Eva, dar au primit instrucțiuni despre cum să rămână în legătură cu El. Așa că observăm că băieții lor  au primit amândoi de la părinți moștenire, învățătura și cunoșteau cum și ce trebuia făcut ca să păstreze comuniunea cu Dumnezeu.

Amândoi au urmat pașii, au folosit altarul, au adus jertfă…dar unul dintre ei schimbă un singur detaliu: obiectul jertfit. Atunci am înțeles lecția ascultării depline. Care lege a exploratorului a fost încălcată în situația lor?

Legea a II-a îmi spune: Să-mi îndeplinesc conștiincios datoria. Este important să facem lucrurile bine până la capăt, să nu renunțăm la final, să nu schimbăm o fărâmă din ceea ce am primit de făcut, dând dovadă de neascultare. Când facem doar pe jumătate lucrurile care ni s-au încredințat, ne asemănam cu Cain, care a ascultat parțial de condițiile lui Dumnezeu și a lăsat loc și condițiilor sale.

De fapt, ce facem printr-o astfel de neascultare? Căutăm o altă alternativă la planul lui Dumnezeu. Cât de tragic a fost sfârșitul situației lui Cain, în relație cu fratele său dar mai ales în relația lui cu Dumnezeu. Vreau să îți spun în final un proverb cules, care seamănă mult cu îndemnul lui Dumnezeu pentru Cain:

“Ascultă! Și nu te mânia ca să te poți îndrepta.”

Motiv de rugăciune: Roagă-te astăzi pentru o ascultare ca cea a lui Abel și nu uita să ai în vedere și a II-a lege a exploratorului.

Semeniuc Raisa, Instructor – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor