Dialog între generaţii

”Atunci Isaac, vorbind cu tatăl său, Avraam, a zis: „Tată!” „Ce este, fiule?” i-a răspuns el. Isaac a zis din nou: „Iată focul şi lemnele, dar unde este mielul pentru arderea-de-tot?” Geneza 22:7

Era ultima zi a călătoriei. Bătrânul tată şi cu fiul său mergeau spre locul unde avea să fie adusă jertfa.

Adolescentul avea însă o nedumerire: „Cum de a uitat tata animalul de jertfă?” „Oare este chiar atât de bătrân încât a pierdut din vedere ce era mai important?” Fiul şi-ar fi putut păstra gândurile doar pentru sine, dar era deprins să le împărtășească cu credinciosul său tată. Aşa că direct, fără ocolişuri şi plin de respect, Isaac îşi abordează tatăl. Întrebarea care îl frământa trebuia să-şi găsească răspunsul, iar cel mai îndreptăţit să îl ofere era părintele.

Sunt convins că în familia ta se întâmplă multe. Uneori descoperi că unul dintre părinţi a uitat ceva important. Alteori îţi dai seama că înaintaşii tăi nu sunt aşa de pricepuţi (mai ales la tehnică). În alte situaţii este posibil să rămâi uimit de modul lor „învechit” de a aborda lucrurile. Ce gândeşti atunci despre cei care te-au adus la viaţă? Îi mai iubeşti sau îi dispreţuieşti?

Cred că cel mai des eşti ispitit să discuţi despre ai tăi de-acasă, cu colegii şi prietenii. Ţi-e mai uşor să-i critici cu cei de-o vârstă cu tine pentru că îţi pare că aceştia te înţeleg. Dar e adevărat lucrul acesta? Oare părinţii chiar nu te înţeleg sau este altceva la mijloc?

 Te-ai gândit că ei au mai multă experienţă, că ei ştiu mai multe despre viaţă? E posibil să nu se priceapă la gadgeturi, dar se pricep la decizii. Se poate să nu ştie totul despre tehnologie, dar cunosc mult mai mult despre alegeri corecte, benefice şi sănătoase. Eşti gata să vorbeşti despre divergenţele de opinie? Eşti dispus să îţi clarifici toate nedumeririle într-un dialog liniştit?

Așază-te lângă părinţii tăi, ia loc lângă ei şi deşartă sacul de nelămuriri. Nu pleca de lângă ei până nu vei înţelege cum gândesc şi ce aşteaptă de la tine! Nu-i dispreţui, nu-i critica, ci caută să-i înţelegi! Vei descoperi multe lucruri interesante!

Viorel Dascalu, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor