La pas cu tata

„Avraam a luat lemnele pentru arderea-de-tot, le-a pus în spinarea fiului său, Isaac, şi a luat în mână focul şi cuţitul. Şi au mers astfel amândoi împreună.” Geneza 22:6

În conformitate cu porunca divină, patriarhul Avraam și cu Isaac, fiul să drag, mergeau spre un loc necunoscut. Deja era a treia zi de călătorie. Drumul urca şerpuind pe cărări nu prea bătătorite. Ajutoarele prețioase, slugile şi măgarul, au fost lăsate în urmă. Tatăl, deși era în putere, a preferat să ia în mâinile lui doar focul și cuțitul. Povara lemnelor era pe umerii adolescentului Isaac. Fără să comenteze, băiatul ducea această greutate.

Era obişnuit să asculte şi să nu se împotrivească spuselor tatălui său. Deși comunicarea dintre cei doi era foarte bună, în această ocazie era o linişte apăsătoare. Părintele prefera să tacă şi să nu dea nimic de bănuit odraslei sale. Mergeau şi tăceau, dar mergeau împreună.

Sunt convins că ştii istoria aceasta. Te-ai pus vreodată în pielea lui Isaac? Ce ai fi făcut tu? Poate ai fi obiectat că ţi se dă să cari tu ceea ce este mai greu. Sau poate ai fi cerut tatălui să-ţi dea ţie cuţitul şi focul. Ai fi putut folosi cuţitul pentru a crea ceva frumos. Te-ai fi putut juca cu focul, aprinzând vreascuri sau grămezi de frunze. Nu-i aşa că ar fi fost fain? Experimentatul tată ştia că focul şi cuţitul pot avea efecte dureroase sau chiar dezastruoase. De aceea le-a ţinut el. Responsabilitatea era mare şi Avraam şi-a asumat-o pe deplin.

Mergând pe drumul vieţii, în fiecare zi cari câte ceva: ghiozdanul pentru şcoală, instrumentele de lucru sau de joacă, rucsacul pentru drumeţii sau sacoşa cu alimente abia cumpărate. Fiecare povară pe care o duci te responsabilizează şi te maturizează. Nu pune mâna pe foc şi pe cuţit dacă nu ai cărat mai întâi lemnele. Nu te aprinde când ceva nu este cum vrei tu! Nu tăia în cei din jur când ceva nu este pe placul tău!

Mergi împreună cu Tatăl tău, învăţând de la el tot ceea ce este bine! Copiază-I modelul în tot ceea ce face corect! Dacă vei face aşa, Dumnezeu îţi va purta de grijă.

Viorel Dascalu, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor