NEPOTUL LUI PAVEL

Pavel a chemat pe unul din sutaşi şi a zis: „Du pe tinerelul acesta la căpitan, căci are să-i spună ceva.”
Fapte 23:17

Cine este acest tinerel? Ce are el atât de important de spus? Și de când este bine ca cei mici să asiste la discuțiile celor mari?
Patruzeci de iudei fanatici pun la cale un complot și se jură că îl vor omorî pe Pavel. Nepotul acestuia îi aduce vestea în cetățuie. Pavel a recunoscut providența divină în vestea adusă și s-a gândit să ia măsuri pentru a-și proteja viața. Tânărul, însoțit de un sutaș, a fost dus la căpitanul Lisias. Gesturile lui amicale: ”l-a apucat de mână”, ”l-a luat deoparte”, l-au încurajat să îi vorbească liber. Era în pericol viața unui cetățean roman. Faptul că i-a vorbit prea familiar, nepoliticos, am spune noi, ”TU, să nu-i asculți!” (v.21), ne dezvăluie un tânăr cu personalitate și caracter. Siguranța și convingerea cu care vorbește, îl determină pe căpitan să ia măsuri urgente, nu înainte de a se asigura că nu va spune nimic nimănui.
Priviți la acest tânăr despre care nu știm aproape nimic! Nu știm cum îl cheamă, nici dacă este creștin. Aude ceva înfiorător, dar nu se teme să vorbească. Nu aleargă la părinți, nici la autorități, cu direct la unchiul lui.
Tu ce ai face dacă ai auzi întâmplător despre un atentat la viața cuiva? Mulți ar spune: ”Nu mă bag!” Dar el își asumă riscul. Conștiința nu îi permite să facă altfel. Trebuie să stea de partea dreptății.
Cred că și tu, drag explorator, poți acționa cu înțelepciune, curaj și discreție, atunci când viața cuiva este în pericol. Nu există reușită mai mare decât aceea de a salva o viață.

Moroşanu Rodica-Elena, Ghid Asistent – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor