Păstorul și caprele sălbatice

„Două feluri de greutăți și două feluri de măsuri sunt o scârbă înaintea Domnului.” 
Proverbe 20:10

O fabulă spunea așa:

Un păstor, ce își mâna, către seara, turma de pe o pășune, a descoperit niște capre sălbatice amestecate printre animalele sale, si le-a închis pe toate, împreună, peste noapte, într-un țarc.

A doua zi, o mare ninsoare s-a lăsat peste pământ, așa ca păstorul nu și-a putut duce, ca de obicei, animalele la păscut, fiind nevoit să le țină la stână. Le-a dat de mâncare propriilor capre doar atât cat sa nu moara de foame, dar a îndopat caprele sălbatice, sperând astfel să le ispitească să rămână in turma sa.

După ce s-a topit zăpada, păstorul și-a scos animalele la păscut, iar caprele sălbatice au fugit cât de repede le-au ținut picioarele către munți. Păstorul le-a certat pentru ingratitudinea lor, reproșându-le că atunci când vremea fusese vitrega se îngrijise de ele mai mult decât de propriile sale capre.

Una din caprele sălbatice s-a întors către el și i-a spus, „Tocmai din acest motiv suntem atât de prudente. Daca ieri ne-ai tratat mai bine decât propriile-ti animale, este cat se poate de limpede că, dacă s-ar alătura turmei tale alte capre, ne-ai neglija pe noi in favoarea lor.”

Morala 1: Vechii prieteni nu pot fi sacrificați fără rele consecințe in favoarea altora noi.

Morala 2: Prieteni noi sa-ti faci, dar de cei bătrâni sa nu te lași

Fabulă de Esop

Crina Ion, Master Ghid – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor