Măcar de curiozitate

Ci cercetați toate lucrurile, și păstrați ce este bun. Feriți-vă de orice se pare rău. (1 Tesaloniceni 5:21, 22)

Curiozitatea este de mai multe feluri: poate veni din dorința de cunoaștere. Astfel se ajunge la descoperiri extraordinare. Dar poate veni și din dorința de a sparge regulile și de a depăși granițele. Un exemplu fericit: Moise – a văzut ceva interesant, inexplicabil (un copac arzând), focul nu se mai termina, iar el a fost curios să afle mai mult. În acest fel s-a apropiat de Dumnezeu. Dar iată și un exemplu mai puțin fericit: Dina, fiica lui Iacov, a fost curioasă cum trăiesc și cum se poartă fetele din Sihem.

Curiozitatea ei a costat foarte scump, viața oamenilor dintr-o cetate și pierderea liniștii pentru întreaga familie. Toate acestea, după o curiozitate în urma căreia a devenit victima unui viol. Și Galileo Galilei a fost curios cu privire la sistemul solar; și Leonardo Davinci dorea să afle mai mult din lumea fizicii și mecanicii, la fel ca toată mulțimea inventatorilor și exploratorilor din toate timpurile. Fără curiozitate nu am fi traversat oceanul, nu am fi creat lucrurile utile și nu am fi înțeles mai mult din mediul în care trăim.

Curiozitatea este un dar pus în noi de către Cel ce ne-a creat. Însă există și situații în care rezultatul curiozității este unul negativ, distructiv. Dacă în domeniul fizic urmările curiozității pot fi reversibile, în domeniul spiritual ele pot fi fatale. Un bun reper pentru diferențierea curiozității constructive de cea periculoasă, este acesta: când curiozitatea se manifestă prin încălcarea Legii lui Dumnezeu, este clar că nu va conduce la nimic bun. Uneori suntem atât de captivați și atrași de unele „descoperiri”, mai ales din mediul virtual, încât petrecem foarte mult timp pe diferite site-uri nefolositoare sau chiar imorale.

Având în vedere că în curând va începe Sabatul, propune-ți încă de pe acum să cercetezi ceva interesant cu privire la Dumnezeu, la creație sau la istoria unor eroi ai Scripturii. Ține minte: curiozitatea este un dar, nu face din el o capcană sau ceva distructiv.

Daniel Chirileanu, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video