Să crești – asta e menirea ta!

„Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.” (Romani 12:2)

Obiectivul pe care îl propune textul este „să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu”, iar strategia pentru atingerea obiectivului este exprimată printr-o antiteză cu următorii termeni: „să nu vă potriviți veacului acestuia” și „să vă prefaceți prin înnoirea minții”.

Primul termen al antitezei nu propune o atitudine de respingere din capul locului a tot ceea ce este modern! Acest principiu nu încurajează anacronismul; multe persoane religioase de-a lungul secolelor au înțeles că „sfințenia” presupune cu necesitate rămânerea în urmă cu cel puțin 50 de ani din punct de vedere intelectual, științific și tehnic… Principiul „nepotrivirii chipului veacului acestuia” are în vedere standardul moral și spiritual mai înalt al Împărăției lui Dumnezeu. Deci, Pavel nu spune că tot ce este modern este păcătos, ci că standardele seculare nu trebuie luate ca reper!

Cum putem, totuși, să știm după ce să ne orientăm? Aici intervine cel de-al doilea termen al antitezei: „Să vă prefaceți…”. Evident că sensul expresiei nu se referă la atitudinea de prefăcătorie ci la procesul de transformare! Iar transformarea are loc la nivelul minții și se realizează prin „înnoirea” acesteia. Ideea de „înnoire” indică un proces continuu, dinamic, nu un eveniment punctual, static.

În timp ce „chipul veacului” înseamnă conformarea la un anumit standard, „prefacerea” presupune înnoire continuă, „upgradare” permanentă. Identificarea voii lui Dumnezeu se poate realiza numai în contextul disponibilității de a ne transforma permanent, de a crește continuu.

În timp ce „chipul veacului acestuia” presupune alinierea și nivelarea tuturor după o măsură procustiană, Dumnezeu ne cheamă la individualitate, la dezvoltare permanentă calibrată pe însușirile unice ale fiecăruia dintre noi, la o relație personalizată cu Dumnezeu.

Hotărăște astăzi să respingi orice paradigmă care îți propune plafonarea conformistă și alege chemarea mai înaltă a lui Dumnezeu la înnoire permanentă!

Danubian Modoran, Pastor – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor