Testul sângelui curat

,,Eu, Domnul, cercetez inima, și cerc rărunchii, ca să răsplătesc fiecăruia după purtare lui, după rodul faptelor lui„. (Ieremia 17:10)

Sunt convins că sunt detalii în Biblie pe care nu le înțelegi. Unul dintre acestea se află chiar în versetul de astăzi. Suntem obișnuiți să vorbim despre inimă – inima de piatră care devine de carne prin puterea lui Dumnezeu. Avem și un imn frumos despre ea: „Ia-mi inima.” Dar rinichii? Ce legătură este între rinichi și răsplata lui Dumnezeu? Așa cum știm, omul a fost creat de Dumnezeu să gândească și să iubească. În Ieremia 17:10, „inima” se referă la minte, sau rațiune, dacă vrei. Iar „rărunchii” la emoție, iubire (ceea ce înțelegem noi în mod convențional ca fiind „inima”). Vreau să ne oprim la o funcție pe care o îndeplinesc rinichii: asigură calitatea sângelui, eliminând din el substanțele toxice. Adică joacă rol de filtru. Iubirea nu este o pornire năvalnică, ci trebuie să treacă „testul sângelui curat” – de asta se ocupă filtrul creat de Dumnezeu.

Abraham Lincoln a condus SUA într-una din cele mai grele perioade (Războiul Civil). Dezideratul lui a fost să nu își compromită nicicum integritatea! „Îmi doresc să conduc treburile administrative în așa fel încât, după ce nu voi mai fi la putere, chiar dacă mi-aș fi pierdut orice prieten de pe pământ, să îmi rămână măcar un prieten, iar acesta să fie prietenul din interiorul meu.”

De cele mai multe ori ne lăsăm purtați de val și uităm să supunem acțiunile noastre filtrului lui Dumnezeu. Așa a făcut Samson: „ia-mi-o, căci îmi place” – și nu a mai ținut cont de ce e bine! Sângele simbolizează viața. Iar viața, pentru a fi curată, trebuie să fie purificată de tot ce e toxic. La final, când Dumnezeu cercetează „filtrul”, se va vedea că unii nu l-au folosit deloc – filtrul curat, viața murdară. Alții vor avea filtrul îmbâcsit de mizerie, dar viața curată!

Activează astăzi „rărunchii”! Nu te mai lăsa pradă emoțiilor sau iubirilor de-o clipă! Învață să îți controlezi reacțiile și alegerile pentru a rămâne prieten cu integritatea!

Adrian Dorgo, Director Asociat Conferinta – Conferința Transilvania de Nord

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video