La plecare și la venire

Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac. (Psalmi 121:8)

Îmi amintesc de primele ocazii în care am condus mașina. Pentru că părinții mei nu au avut o mașină a lor în timpul copilăriei și adolescenței mele, nu am avut posibiliatea decât într-o singură ocazie să conduc o mașină, înainte de a merge la școala de șoferi. 

Iată-mă în mașină, alături de instructor, în prima zi de condus. Stând lângă mine, pe scaunul din dreapta, instructorul mi-a oferit toate instrucțiunile necesare, precum folosirea ambreiajului, folosirea schimbătorului de viteze, reglarea oglinzilor, folosirea centurii de siguranță, folosirea luminilor de semnalizare, și apoi… Să pornim!

Am pornit motorul. Cuprins de un sentiment de nesiguranță, am călcat ambreiajul, am introdus schimbătorul de viteze în treapta I, și apoi am călcat timid pedala pentru accelerație în timp ce am eliberat brusc pedala de abreiaj. A urmat un zgomot de motor prea împovărat, o zgâlțâială zdravănă a mașinii și o oprire survenită mult prea devreme.

A urmat a doua încercare. Dar nu înainte ca instructorul să îmi explice din nou cum trebuie procedat. A doua plecare a fost superbă! Chiar m-a surprins! Parcă prea lină pentru un începător ca mine! Abia mai târziu mi-am dat seama ce se întâmplase. Instructorul folosise pedalele din partea dreaptă pentru a mă ajuta să am o plecare bună.

Nu doar plecările sunt dificile. Pentru mulți „venirea” sau întoarcerea este grea. O femeie care încerca să îi explice pastorului ei cât de dificil îi este să participe la întâlnirile de seară din biserica, spunea: „Nu mi-e teamă să conduc către biserică. Partea cea mai grea este întoarcerea acasă după întâlnire.”

Perioada adolescenței este perioada începuturilor. Perioada „plecărilor”. Și cât de stinghere sunt uneori începuturile… Marcate de sfială, nesiguranță, teamă… În această perioadă, amintește-ți că Dumnezeu este lângă tine, asemenea unui instructor înțelegător, gata să te ajute să pornești. Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și până-n veac!

Iulian Condrachi, Pastor – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor