Cum să trăiești o viață din ce în ce mai fericită?

Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu! Nu nesocoti mustrarea Celui Atot Puternic. (Iov 5:17)

Nu este tocmai o plăcere să primești o mustrare… Nimănui nu îi place să i se vorbească despre ce nu a făcut bine; e mult mai plăcut să primești o apreciere, nu-i așa? Totuși, acest text spune că este „Ferice de omul pe care-l ceartă Dumnezeu”. În ce ar putea consta fericirea unei certări? 

Deși nu ne place să primim mustrări, recunoaștem că nu suntem perfecți și că sunt multe lucruri pe care încă avem nevoie să le învățăm. Face parte din normalitatea umană să facem greșeli; numai că, în urma greșelilor, ne alegem cu niște consecințe (mai mari sau mai mici, în funcție de gravitatea greșelii). Cel mai grav lucru, însă, nu sunt consecințele, ci atitudinea de mândrie care ne-ar împiedica să învățăm lecția pe care am putea-o învăța din acea greșeală. Și… ghici ce se va întâmpla când vom întâlni o situație similară? Evident: vom repeta greșeala!! Și, evident, vom suporta din nou consecințele…

Problema cea mai mare, deci, nu ar fi că am greșit; problema cea mai mare ar fi să nu învățăm din greșelile noastre rămânând, astfel, condamnați la a le repeta și la a ne mări povara de urmări ale acestora.

Mai intervine aici un element: de obicei, avem tendința de a fi indulgenți cu noi înșine, de a minimiza gravitatea greșelilor pe care le facem și chiar de a nu evalua drept „greșeli” anumite comportamente cu adevărat greșite ale noastre! Iată de ce este bine ca cineva să îți evalueze în mod obiectiv alegerile și acțiunile și, cu onestitate și iubire, să te ajute să le evaluezi corect. Și cine ar putea să fie mai obiectiv, mai onest și mai iubitor decât Tatăl nostru din ceruri? Mustrarea Lui nu urmărește umilirea noastră, ci protejarea noastră de situația în care am repeta greșelile și ne-am face, astfel, singuri viața mai grea.

Mulțumește-I astăzi Domnului pentru mustrările Lui și cere-I înțelepciunea de a învăța din greșelile tale! Vei evita astfel multă suferință iar viața ta va fi din ce în ce mai fericită!

Danubian Modoran, Pastor – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor