Faptă și răsplată

Voi dar, întăriți-vă, și nu lăsați să vă slăbească mînile, căci faptele voastre vor avea o răsplată”. (2 Chronicles 15:7)

Cei care au vizitat un delfinariu, au observat cu plăcere acrobația delfinilor. Cum reușesc delfinii să asculte? Secretul este acela că după fiecare act, primesc ceva plăcut pentru ei. Este vorba de o răsplată. Am auzit nu de puține ori faptul că nu trebuie să fim motivați de răsplată in relația cu Dumnezeu. Cu toate acestea sunt uimit cât de mult este accentuat acest lucru de Tatăl Ceresc.

“Si Caci cine se apropie de El trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta” Evrei 11,6

“Bucurati-va si veseliti-va, pentru ca rasplata voastra este mare in ceruri” Matei 5,12

Dintr-o anumită perspectivă, diferența colosală in a alege binele și adevărul, in detrimentul răului este dată de răsplată. Până la urmă Dumnezeu ne invită să-L alegem pe El și căile Lui pentru că ne oferă infinit mai mult decât vrăjmașul Său. Lipsa răsplătirii atât a binelui cât și a răului creeză o tensiune in noi. Simțim că nu este normal.

Părintii grăbiti pedepsesc, părintii de succes răsplatesc. Un comportament răsplătit va fi intărit si repetat. Un comportament nerăsplătit se stinge. Uneori se procedează invers! Copilul cere dulciuri iar mama spune “Nu!” Când copilul țipă si insistă, ii dă bomboane si ii spune sa tacă. Ce se va intâmpla in următoarea săptămână? Mama a răsplătit fapta gresită si a intărit-o! Indiferent de tipetele lui, dulciul trebuie retinut!

Sunt trei tipuri de recompense.

– Verbală: ceea ce spune părintele. Matei 25:21 Stăpânul său i-a zis: Bine, rob bun şi credincios;

– Activitate: ceva plăcut de facut pentru copil! Ap 3:4 Totuşi, ai în Sardes câteva nume care nu şi-au mânjit hainele. Ei vor umbla împreună cu Mine, îmbrăcaţi în alb, fiindcă sunt vrednici.

– Semn: ceva de valoare oferit copilului. “Ap 2:10 Fii credincios până la moarte şi-ţi voi da cununa vieţii. Ca un părinte model, Dumnezeu ne poruncește să ascultăm, asteaptă să ascultăm, ne răsplătește dacă ascultăm!

Padure Ion, Pastor – Conferința Muntenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor