El Cid Campeador

Voi dar, întăriți-vă, și nu lăsați să vă slăbească mînile, căci faptele voastre vor avea o răsplată”. (2 Chronicles 15:7)

Nu știu dacă vă este cunoscută povestea legendară a Cidului. Rodrigo Diaz de Bivar, un căpitan din oastea regelui Fernando I din Castilia secolului al XI-lea, a fost un viteaz remarcabil, simbolul Reconquistei, lupta de eliberare a Spaniei de sub invazia maurilor. Când a pornit în prima luptă şi i-a condus pe nobilii spanioli spre victorie, nu avea nici 20 de ani. El a fost supranumit El Cid Campeador adică „Domnul (Cid=Domn în limba maurilor), apărătorul Spaniei”. A eliberat Montes-Doca, Alicante, O-porto, Malaga, Bilbao, Toledo, Valencia și multe alte cetăți ale Spaniei.

Legenda spune cum acesta a condus și ultima luptă. Deja murise. Cum se poate să mai lupți fiind deja mort? Bine știind că aceasta i se va întâmpla, fiind deja bătrân, el a poruncit ca după moartea lui, când maurii vor ataca, aflând că el nu mai e, ei să fie surprinși când îl vor vedea din nou în luptă. Astfel, nobilii lui urmau să îl ungă cu alifie din Persia, să îl îmbrace în armura lui de cavaler și să îl lege de calul lui, iar apoi să fie pus în fruntea oștirii. Așa au făcut, iar când maurii ieșiți la luptă au văzut pe temutul Cid pe cal, s-au speriat până acolo ca au fugit și au pierdut lupta. Soldații Cidului, chiar dacă îndurerați de moartea comandantului lor, au fost încurajați de această metodă aleasă și au dus lupta spre biruință.

Noi nu avem un Comandant mort, ci înviat, pe Domnul Isus Hristos. El este puternicul Domn al oștirilor. Așa că nu trebuie să ne temem de nimic și să nu lăsăm să ni se diminueze încrederea în El. Chiar din tinerețe avem lupte de dus și noi ne dorim victoria în acestea. Cu ajutorul lui Dumnezeu ceea ce facem va avea succes.

Roagă astăzi pe Domnul Isus să fie Comandantul vieții tale, să îți dea biruință și să ai rezultate pozitive în ceea ce faci, faptele tale având o răsplată pe măsură. Fii astăzi victorios cu El!

Moț Florian, Master Ghid – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video