Pur și simplu, cere…

„Voi face după cuvântul tău. Îți voi da o inimă înțeleaptă și pricepută, așa cum n-a fost nimeni înaintea ta și nu se va scula nimeni niciodată ca tine.” (1 Regi 3:12)

Tânărul împărat din Israel, Solomon, primește această promisiune de la Dumnezeu. El apreciază, că nu i-a cerut avere și faimă, doar înțelepciune. Istoria ne dovedește, Solomon a devenit cel mai înțelept om ai timpurilor în care a trăit. Înțelepciune și pricepere: înseamnă capacitatea de a lua decizii bune pe baza unei discernământ clar asupra binelui și răului, și aptitudinea de a acumula cunoștințe într-un mod eficient. Cele două calități nu umblă neapărat mână-n mână. Cineva poate fi isteț, dar nu și înțelept. Am văzut oameni mai puțin pricepuți dar care totuși au luat decizii foarte bune în ceea ce privește viața și relația cu Dumnezeu. El sigur își ține promisiunea. Iată o scurtă experiență: Mă aflam din nou în fața examenului de bacalaureat, la care nu am participat anul anterior, pentru că era sâmbătă. Între timp am început să lucrez, aveam foarte puțin timp ca să învăț. M-am rugat pentru călăuzirea lui Dumnezeu la examene.

Dimineața, cu mama la devoțional am citit din Biblie versetele afișate pentru ziua respectivă, din Psalmi 119,98.99. „Poruncile Tale mă fac mai înțelept decât vrăjmașii mei, căci totdeauna le am cu mine. Sunt mai învățat decât toți învățătorii mei, căci mă gândesc la învățăturile Tale.” Primul verset m-a încurajat, dar partea cu învățătorii mi s-a părut că nu prea era pentru mine. La examen, copiind subiectul de pe tablă, am observat, că era greșit. Am atras atenția profesorilor, și după un timp de așteptare am primit subiectele corectate. Se mirau, cum de nimeni nu a observat din comitet. Domnul m-a ascultat, am obținut rezultate foarte bune la examen și de-a lungul studiilor mai târziu. A trecut ceva timp să realizez ceea ce îmi spunea devoționalul din ziua respectivă. Dumnezeu își ține promisiunea, chiar dacă nouă ni se pare imposibil de realizat. Prin apostolul Iacov El ne îndeamnă: „Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înțelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată.”

Kristóf Mária, Conferința Transilvania de Sud – Master Ghid

Caută podcastul Devoționale pentru Exploratori în aplicația ta de podcast.

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video