Rob în libertate

Rut a răspuns: „Nu sta de mine să te las, și să mă întorc de la tine! Încotro vei merge tu voi merge și eu, unde vei locui tu, voi locui și eu; poporul tău va fi poporul meu, și Dumnezeul tău va fi Dumnezeul meu”. (Rut 1:16)

Pe vremea când albii mai foloseau încă persoanele de culoare ca sclavi, un om foarte bogat se hotărî să facă un gest nobil. Era stăpânul unei mari averi, avea mult pământ și un număr impresionant de sclavi. Între aceștia era însă unul pe nume Johnny, care-l slujise toată viața cu credincioșie și se dovedise un om harnic și de încredere. Acum ajunsese în vârstă, și stăpânul său se gândi că merită să-i redea libertatea, pentru a se bucura de timpul rămas.

Îl cheamă și, bătându-l pe umăr, îi spuse:

– Johnny, m-ai slujit toată viața cu credincioșie. A venit timpul să te bucuri de libertate.

I-a pus în mână un teanc de bancnote, adăugând:

– Din acest moment, ești un om liber.

Omul l-a privit cu recunoștință și i-a spus:

– Vă mulțumesc, domnule. Dar eu îmi doresc să rămân. Ați fost un stăpân bun și, dacă până acum v-am slujit din datorie sau pentru că eram obligat, de acum vă voi sluji de bunăvoie, ca om liber. Vă rog să-mi permiteți să rămân pe moșia dumneavoastră și să vă slujesc în continuare!

La fel a făcut și Naomi cu cele două nurori ale ei. După ce și-a pierdut cei doi fii, și pe bărbatul său, a hotărât să se întoarcă în țara Moabului pentru că aflase că Domnul certase pe poporul Său și-i dăduse pâine. Pe când au ieșit din locul în care locuiau, Naomi le-a zis celor două nurori să se întoarcă fiecare la casele mamelor lor. Orpa și-a sărutat soacra și a plecat, dar Rut s-a ținut după ea și Naomi a luat-o cu ea. Au mers împreună până ce au ajuns la Betleem.

La fel cum Johnny nu și-a lăsat stăpânul și nici Rut nu a lăsat-o pe Naomi, nici Domnul nu ne va lăsa pe noi.

„Nu vă mai numesc robi…, ci prieteni”, ne-a spus Mântuitorul (Ioan 15:15). Ești dispus să slujești de bunăvoie sau să te raportezi la El ca la un Stăpân aspru și-l slujești din datorie? Cum este slujirea ta: ca a unui rob sau ca a unui prieten credincios?

Ingrid Tăutan, Conferința Banat – Ghid Asistent

Caută podcastul Devoționale pentru Exploratori în aplicația ta de podcast.

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video