Răzbunarea ideală

Să nu te răzbuni, și să nu ții necaz pe copiii poporului tău. Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Eu sunt Domnul. (Levitic 19:18)

Se pare că răzbunarea este unul dintre cele mai puternice instincte ale naturii umane. Îți dorești ca cel care ți-a făcut un rău să sufere așa cum ai suferit tu, să experimenteze și el durerea. Deși necazul lui nu poate să-ți vindece rana din sufletul tău.

Dar îndemnul divin este să nu te răzbuni, ci să biruiești răul prin bine. 

Într-o provincie din Nordul Iranului, într-o încăierare dintre doi tineri, unul dintre ei, un tânăr de doar 18 ani, este înjunghiat mortal. Legea islamică permite răzbunarea de tip ”ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”, iar cel vinovat este condamnat la moarte prin spânzurătoare. Mai mult, familia victimei participă la execuție și unul dintre ei împinge scaunul pe care se află condamnatul.

Chiar înainte de momentul execuției, mama tânărului înjunghiat s-a apropiat de ucigașul fiului ei și i-a dat o palmă. Apoi a declarat că s-a hotărât să-l ierte. Uimirea a fost și mai mare când chiar tatăl victimei a ridicat ștreangul de pe gâtul criminalului, a cărui viață a fost astfel cruțată.

Ulterior într-un interviu, femeia a declarat: ”În tot acest timp cât am urât m-am simțit ca un om mort. Acum sunt liniștită, împăcată, toată ura a dispărut din sufletul meu.”

Acea femeie a arătat că nu este nici o răzbunare atât de completă ca iertarea. Căci în actul răzbunării nu suntem cu nimic mai buni decât ceilalți, dar atunci când iertăm devenim noi înșine mai buni, oferind aceeași șansă și celui care a fost răutăcios cu noi. 

Fiți deci înțelepți și biruiți răul prin bine!


Suciu Iuliana, Instructor explo – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor