Prima din cele zece

Să nu ai alți dumnezei afară de Mine. (Exod 20:3)

Ce pretinde Dumnezeu în prima poruncă? Dacă nu vreau să-mi pierd viața veșnică, să ocolesc idolatria, vrăjitoria, să apelez la forțe oculte ale întunericului. Iar pe singurul Dumnezeu adevărat să-L cunosc, să am încredere deplină, în umilință și ascultare, așteptând binecuvântări și ajutor numai de la El. Astfel să pot renunța la orice lucru trecător, împlinind voia Sa. Prin aceasta dorește să ne ocrotească de moarte.

Sultanul turc Mohamed al II-lea, după ce a ocupat Constantinopolul, a organizat o baie groaznică de sânge. Cine a rămas în viață, a ajuns în închisoare. Printre prizonieri a fost și Irene, o tânără, a cărei frumusețe l-a cucerit pe sultan. Sultanul a cerut-o în căsătorie cu condiția să treacă la credința musulmană. Datorită ofertei promițătoare fata a declarat că va renunța la creștinism. După aceasta sultanul a fixat data când o va lua de soție. Însă soldații sultanului au amenințat cu revoltă datorită acestei căsătorii. Mohamed a dorit să liniștească spiritele tulburate. În centrul Constantinopolului a construit un podium înalt și pentru o anumită oră a chemat tot poporul. A vorbit cu Irene să se îmbrace elegant pentru ceremonie, fiindcă va fi soția sultanului. Acolo va trebui să jure de trei ori cu aceste cuvinte: „Da, vreau”, să renunț la creștinism și va sluji lui Mohamed. După aceea sultanul va pune coroana pe capul ei. Irene va pășii în față să fie prezentat poporului. Între timp Mohamed și-a scos sabia și din spate a decapitat-o. Cu o mișcare mândră a împins la o parte trupul ei și a strigat poporului:

„Aveți un sultan care este domn nu doar peste voi ci și peste sine însuși”.

Săraca Irene, la ce ia folosit să-si aleagă un alt dumnezeu? Doar nenorocire.


Szász-Cserei Géza, Pastor – Conferința Transilvania de Sud

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor