Câteva cuvinte și mult caracter

Una din ele, numită Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu, și asculta. Domnul i-a deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel. (Fapte 16:14)

Despre Lidia nu avem foarte multe informații oferite în Biblie. Este un personaj care apare în treacăt pentru a arăta lucrarea lui Pavel. Cu toate acestea știm câteva lucruri extraordinare despre ea. Locuia în Filipi, se trăgea din Tiatira, era temătoare de Dumnezeu, era ascultătoare, era deschisă la provocări, se ocupa cu comerțul, a primit botezul împreună cu toată familia și era ospitalieră.

Așa arată rezumatul unei vieți de succes. Te naști undeva, alegi să rămâi sau să pleci, îți alegi o meserie și apoi te ocupi de ale inimii, adică îți formezi caracterul și repeți zilnic rețeta. Acesta este suma obiceiurilor noaste. Obiceiurile la rândul lor vin din valorile pe care le-am acceptat. Lidia a adoptat printre altele: temerea de Dumnezeu, ascultarea, ospitalitatea.

Desigur că viața de zi cu zi a Lidiei era aproape la fel cu ce a celorlalți locuitori din Filipi. Avea o familie care presupunea responsabilități din partea ei. Avea un serviciu care aduce suficient stres. Avea și ea aceleași preocupări ca orice gospodină, cum să țină casa frumoasă, ce mâncare să mai facă, cum să răspundă la toate nevoile copiilor, cum să arate suficient de bine ca să nu-i fie rușine când se întâlnește cu un cunoscut. Cu toate acestea printre puținele lucruri pe care Biblia le spune despre Lidia sunt cele legate de caracterul ei. Caracterul este format mai ales din lucrurile tăcute despre tine care vorbesc mai tare decât cuvintele tale.

Dacă despre tine ar trebui să apară câteva cuvinte într-o carte ce va fi citită de milioane de oameni timp de câteva mii de ani care ar fi acestea. Poți face ca acele cuvinte să fie unele frumoase? Se poate influența în vreun fel opinia cuiva despre tine? Da, se poate! Alege cuvintele pe care vrei să le vină oamenilor în minte când vorbesc despre tine și trăiește-le zi de zi. Astăzi este prima zi din restul vieții tale și cea mai bună oportunitate să lucrezi la caracterul tău. Este lucrarea unei vieți întregi dar și singurul lucru care poate fi luat dincolo de hotarele acestei lumi. Spor!

Atomei Rubin, Director Asociat – Conferința Moldova

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video