Nu fugi!

Și Iona s-a sculat să fugă la Tars, departe de Fața Domnului. S-a pogorât la Iafo, și a găsit acolo o corabie care mergea la Tars. A plătit prețul călătoriei, și s-a suit în corabie ca să meargă împreună cu călătorii la Tars, departe… de Fața Domnului. Iona 1:3

Atunci când ne gândim la Iona, primul lucru care ne vine în minte este peștele cel mare care l-a înghițit. Dar până la episodul cu peștele, sunt o mulțime de evenimente, lupte, frământări, decizii.

Cred că într-un fel sau altul, fiecare dintre noi ne asemănăm cu Iona. Haideți să vedem câteva asemănări:

1. Neascultare. Domnul l-a trimis pe Iona la Ninive dar el s-a dus la Tars. Îți place să asculți, să te duci acolo unde te trimit ceilalți? Nu prea ne place. Vrem să mergem unde vrem noi, să decidem noi ce trebuie să facem, să analizăm situația înainte, să vedem dacă este convenabil, dacă avem timp, etc. Suntem neascultători de părinți, de profesori.

2.Fuga de responsabilitate. Iona avea o misiune din partea Domnului de îndeplinit, numai că el avea alte planuri, în direcția opusă. Și preferă să fugă.

David întreba în Psalmii 139:7-8:”Unde mă voi duce departe de Duhul Tău și unde voi fugi departe de Fața Ta? Dacă mă voi sui în cer, Tu ești acolo; dacă mă voi culca în locuința morților, iată-Te și acolo”.

Iona pierde din vedere acest aspect și crede că dacă fuge nimeni nu va ști unde este. De cât de multe ori pierdem din vedere și noi acest aspect: lasă să facă alții, sunt prea mic, prea nepriceput, de ce să mă complic încercând? Sunt alții mai buni. Nu vreau să râdă toți de mine că greșesc. Mai bine fug de orice răspundere.

Te invit să meditezi la câteva lucruri din devoționalul de astăzi: fii ascultator, fii responsabil, fii explorator și mergi oriunde te trimite Dumnezeu. Și Domnul îți va spune: ”Bine rob bun și credincios! Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

Ciprian Tăutan, Master Ghid – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video