Dumnezeu e gata să răspundă!

În clipa când se aducea jertfa de seară, proorocul Ilie s-a apropiat și a zis: „Doamne, Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Israel! Fă să se știe astăzi că Tu ești Dumnezeu în Israel, că eu sunt slujitorul Tău, și că toate aceste lucruri le-am făcut după porunca Ta. 1 Regi 18:36

DACĂ EȘTI ÎN TABĂRA NOE, POȚI CITI ȘI DEVOȚIONALUL TEMATIC, DUPĂ DEVOȚIONALUL ZILEI.

Îți aduci aminte când te-ai rugat ultima dată? Nu vreau să te gândești la rugăciunea scurtă, în grabă la masă sau înainte de culcare, la care nici nu îți mai aduci aminte ce ai zis, pentru că încă mai ai în minte ultimele scene de la serialul pe care tocmai l-ai văzut pe Netflix și la cât e de târziu, te rogi scurt ca să nu adormi rugându-te. Nu la acest tip de rugăciune mă refer. Ci mă refer la o rugăciune în care să te apropii de Dumnezeu și să vorbești cu El așa cum a vorbit Ilie. O rugăciune la care Domnul să fie acolo și gata să răspundă. O rugăciune la care cererile tale să fie ascultate.

Poate că încă nu ai avut o astfel de experiență cu Dumnezeu până acum. Ce mai aștepți? De când așteaptă Domnul după tine să urci pe Carmel? 

Experiența Carmelului nu este doar o victorie și atât. Este o luptă cu lucrurile pe care încă le mai iubești și la care nu vrei să renunti, sunt decizii importante de care ai fugit atâta vreme. Sunt acei idoli la care încă nu vrei să renunți pentru că îți plac. Sunt atât de multe lucruri că nici măcar nu mai știi cu care să începi. Note mici la școală, prieteni nepotriviți, rebel față de părinți, lipsa studiului și a rugăciunii, fuga de responsabilitate, etc, etc.

Ilie stătea singur în fața la 850 de preoți ai lui Baal și Astartea, iar poporul, la întrebarea „până când aveți de gând să șchiopatați?” au amuțit. Nimeni nu avea curajul să ia decizie pentru Domnul.

Toți se aflau pe Carmel și niciunul dintre ei nu știa că această zi avea să fie o zi pe care nu o vor uita niciodată. Iar pentru alții avea sa fie ultima zi.

O zi întreagă poporul a fost martor la spectacolul pe care l-au făcut preoții lui Baal și Astartea. Au strigat, au zbierat, au sărit, și-au făcut tăieturi, a curs sânge și Baal nu a răspuns. Până la urmă au renunțat. 

După toată această nebunie, Ilie reface altarul Domnului, pune lemnele, jertfa, face un șanț în jurul altarului și toarnă apă pe jertfă, pe lemne și altar până se umple șanțul. Îngenunchează, face o rugăciune scurtă și focul care vine din cer mistuie jertfa, lemnele, pietrele și apa.

Wow, așa este Domnul! Nu trebuie să strigi pentru a fi auzit. Este gata să facă lucruri extraordinare pentru tine. Trebuie doar să urci pe Carmel, să stai față în față cu tine însuți și să alegi. Dacă Domnul este Dumnezeu, mergi dupa El, iar dacă Baal este Dumnezeu mergi dupa el! 

Este momentul să te decizi. Ești gata să urci pe Carmel?

DEVOTIONAL PENTRU TABĂRA NOE
Mila între prieteni (Emima Bucur, Mentor – Conferința Muntenia)

Dar Noe a căpătat milă înaintea Domnului. Geneza 6:8

Poate nu ai fost niciodată nevoit să „capeți milă” de la niciun om. Însă cu siguranță ai întâlnit persoane care „cer milă”, care stau la colț de stradă și apelează la bunătatea ta. Uneori poate ai oferit cuiva un colț de pâine sau chiar ai ajutat pe cineva „cu vârf și îndesat”. Ce este mila? 

De multe ori, mila din zilele noastre se rezumă doar la „a ajuta pe cineva”. A face ceva pentru cineva fără a primi ceva în schimb. Și acest lucru nu este rău. Astăzi fii gata, fii deschis în a ajuta, a ți se face milă de cineva. Poate chiar azi cineva va avea nevoie de tine.

Însă, versetul de astăzi, se referă la o altfel de milă, un alt ajutor, un altfel de proces. Este o milă tur – retur. Ambele părți sunt implicate activ, colaborează.

Următorul text, Geneza 6,9 ultima parte, spune: „Noe umbla cu Dumnezeu”. 

Oare nu cumva, dacă un prieten vine și te ajută, esti mult mai încredințat în ajutorul lui, decât ajutorul unui străin? Oare nu te lași ajutat de un prieten cu inima mai deschisă? Sau ajuți tu un prieten mai cu interes decât pe un străin?
Da. Dumnezeu și-a făcut milă de Noe pentru că Noe își pusese toată încrederea în El. Noe Îl avea ca sfătuitor de mult timp pe Dumnezeu. Noe împărtășise multe frământări cu El.

Acum, în urma relației celor doi, venise vremea roadelor. Această milă pe care a primit-o Noe, a fost rezultatul relației apropiate pe care o avusese cu Dumnezeu, încredințându-i planul de salvare din timpul potopului – un plan atât de important.

Iți doresc ca astăzi să umbli cu Dumnezeu, ca la momentul potrivit Dumnezeu să-ți poată încredința planul pe care îl are cu tine.

Ciprian Tautan, Conducator de Zona – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor