Muntele Sinai

A luat cartea legământului, și a citit-o în fața poporului. Ei au zis: „Vom face și vom asculta tot ce a zis Domnul”. Exodul 24:7

Astăzi vom urca împreună pe muntele Sinai (sau Horeb). Cărarea este prăpăstioasă și accidentată, dar acesta este drumul pe care și Moise l-a urcat singur pentru a se întâlni cu Dumnezeu.

Dupa ce a trecut Marea Roșie, poporul Israel și-a continuat călătoria sub călăuzirea stâlpului de nor. Au trecut prin câmpii sterpe, peste povârnișuri adânci, prin defileuri muntoase, iar acum, înaintea lor se înălța, într-o solemnă măreție, muntele Sinai. Stâlpul de nor s-a oprit pe vârful muntelui, iar poporul și-a întins corturile la poalele lui. Va rămâne aici timp de aproape un an.

Aici este locul unde poporul a auzit vocea lui Dumnezeu rostind Legea Sa. Aici este locul unde și-au luat angajamentul că vor face tot ce a spus Domnul. Și tot aici este locul unde au strigat către Aaron să le facă un Dumnezeu – vițelul de aur. 

Muntele Sinai ne învață 3 lucruri:

1. Cât de mare și minunat este Dumnezeu! I-a trecut Marea Roșie, le-a dat apă să bea și mană să mănânce, i-a călăuzit în stâlp de foc și nor. I-a condus și a fost mereu alături de ei!

2. Cât de decăzut este omul! Este dureros să vedem cum, la scurt timp după ce a primit Legea rostită de Dumnezeu, poporul a devenit nepăsător și chiar călcător al Legii. Vițelul de aur ne arată cât de repede îl uită omul pe Dumnezeu și cu câtă ușurință îl înlocuiește cu altceva/altcineva.

3. Cât de minunată este Legea! Legea Sa este un tezaur sfânt pentru lumea întreagă. “Zece percepte scurte, dar cuprinzătoare și pline de autoritate, cuprind datoria omului față de Dumnezeu și față de semenii săi; și toate, bazate pe marele și fundamentalul principiu al iubirii.” (Ellen G. White, Patriarhi și profeți)

De la Sinai nu poți pleca neschimbat. Pleci cu privilegii, dar și cu responsabilități. Fii gata oricând pentru a face tot ce a spus Dumnezeu!

Ramona Andras, Conducator de Zona – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor