Când doi se ceartă …

Binecuvântată să fie judecata ta, și binecuvântată să fii tu, că m-ai oprit în ziua aceasta să vărs sânge, și mi-ai oprit mâna! 1 Samuel 25:33

Nabal, așa cum ni-l descoperă Biblia, nu ne este simpatic niciunuia dintre noi! Deși a beneficiat nu doar de corectitudinea oamenilor lui David, care nu i-au jefuit turmele, ci și de protecția oferită de aceștia, atunci când i se cere, cu respect, un sprijin material, răspunde tăios și arogant, oferindu-le celor care i-au făcut bine jigniri și dispreț!

Pe David îl simpatizăm cu toții! Îl vedem tratat nedrept în acest context și, desigur, ”îi ținem partea”! Și totuși, nu putem să nu observăm că atitudinea lui David, care se înfurie și pune la cale un masacru, nu este una care să îi facă, în vreun fel, cinste! Ellen White, în Patriarhi și profeți, îi înfierează izbucnirea atunci când scrie: ”Hotărârea aceasta nejudecată era mai mult în conformitate cu caracterul lui Saul decât cu al lui David…”.

Doi bărbați, unul puternic prin posesiuni și bogății materiale, altul prin forța grupului înarmat care îl urma, stau față în față, într-o situație conflictuală, și ambii au atitudini greșite!

În acest context intră în scenă ea, eroina! Și ne cucerește nu atât de mult prin prisma faptului că era o femeie ”frumoasă la chip”, ci pentru că era o femeie ”cu judecată” (v. 3)! Aflând cele întâmplate, înțelege că atitudinea soțului ei va atrage consecințe nefericite asupra întregii gospodării a lui Nabal așa că se grăbește să intervină, aducând scuze și daruri lui David! Pe de altă parte, femeia aceasta stă în fața furiosului David și a oamenilor lui înarmați și, cu mult tact, cu multă înțelepciune îl oprește din actul lui răzbunător! Câtă profunzime în cuvintele lui Abigail care îi spune: ”domnul meu poartă războaiele Domnului, și niciodată nu va fi răutate în tine”! Ellen White constată: ”Izbucnirea de mânie a lui David a fost nimicită de puterea influenței și a raționamentului ei”.

Tu cum îți exerciți influența? Nu te ascunde în spatele unor scuze legate de ceea ce poți și ceea ce nu poți, fiindcă tu ești ”doar” un copil! Fii ”cu judecată”, ca Abigail! Înțelepciunea și dedicarea ei au însemnat mai mult decât bogățiile și bădărănia lui Nabal, mai mult decât supărarea lui David și săbiile ascuțite ale soldaților săi! Acționează, cu tot ce poți, de partea binelui! Fii o binecuvântare, prin prezența ta și prin intervențiile tale înțelepte, pentru cei din jur!

Narcis Ardelean, Director Tineret Conferintă – Conferința Banat

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor