O viață cu… cântec

Și când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua arfa și cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai ușor, se simțea ușurat, și duhul cel rău pleca de la el. 1 Samuel 16:23

“Cred că muzica în sine are o putere vindecătoare“ declara cândva muzicianul american Billy Joel. Oamenii au preţuit şi au iubit dintotdeauna muzica, investind timp atât în compunerea, cât și în ascultarea ei.

Tu ce părere ai despre muzică? Îți place să cânți? Îți palce să asculți muzică?

Multe studii au arătat că ascultarea muzicii creşte nivelul de dopamină produs în creier, un neurotransmiţător responsabil, printre altele, de producerea senzaţiei de fericire.

Muzica îmbunătățește în foarte multe feluri sănătatea creierului şi buna lui funcționare. Ne face mai fericiţi, mai productivi, ne liniștește. Acest lucru nu este demonstrat doar de studii recente, ci încă din timpul lui David se pare că erau cunoscute efectele benefice ale muzicii.

Pentru David fredonatul cântărilor era un obicei însușit încă de când păștea oile tatălui său. Încă de atunci el era cunoscut ca un bun cântăreț, iar în momentul în care Duhul Domnului s-a depărtat de la Saul și era stăpânit de un duh rău, David a fost chemat să cânte la arfa, pentru ca împăratul să se liniștească.

Aici intervin alte întrebări: ce fel de muzică credeți că interpreta David? Orice fel de muzică are efect pozitiv asupra organismului? Cu siguranță că nu.

Tu ce fel de muzică asculți?

Să ascultăm muzică este un lucru bun, dar să cântăm este şi mai bine, spunea cineva.

Însuși Domnul Hristos își înălța glasul în cântări de laudă. Despre El se spune că “deseori Își exprima bucuria inimii, cântând psalmi și melodii cerești. Deseori locuitorii din Nazaret Îi auzeau vocea înălțându-se în laude și mulțumiri către Dumnezeu. El întreținea legătura cu cerul prin cântec; iar când tovarășii Săi se plângeau de oboseala muncii, ei erau înviorați de sublimele melodii ieșite de pe buzele Sale. Imnurile Sale de laudă păreau că izgonesc pe îngerii cei răi și, asemenea fumului de tămâie, umpleau locul cu mireasmă. Mintea ascultătorilor Săi era transportată din exilul ei pământesc către căminul ceresc”.

Astăzi te invit să faci două lucruri:

– cântă – fă-ți timp să iei cartea de imnuri și să fredonezi câteva cântări (poate din colecția de imnuri explo)

– ascultă muzică – dar acea muzică ce te apropie de Dumnezeu (întrebă-te: ar asculta/cânta Isus această melodie?)

Îți doresc o zi cu cântec!

Țepuș Beni, Conducător de Club – Conferința Oltenia

Explo
Explo
Exploratorii iubesc oamenii, natura și pe Dumnezeu. Ei își dezvoltă spiritul de aventură prezent în orice adolescent, prin drumeții, îndemânări, hobbyuri în întâlniri săptămânale ale cluburilor. Scopul lor este să-și formeze caractere nobile și personalitatea demnă și utilă familiei, societății și lui Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video